Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei supraviețuitori ai pogromului de la Iași decorați de președintele Iohannis

presedintie.jpg

Palatul Cotroceni, interior
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare a trei supraviețuitori ai pogromului de la Iași din 1941, transmite Administratia Prezidențială. Este vorba despre: Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda şi Moshe Yassur.

”În semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, şeful statului a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda şi Moshe Yassur”, se arată în comunicatul Președinției.

Regizorul de teatru Moshe Yassur (foto teatrul-evreiesc.com.ro), Moise Stumer, pe numele sau adevarat, s-a nascut la Iasi in 1934, potrivit publicatiei altiasi.ro.

In orasul copilariei sale a studiat Conservatorul si si-a petrecut adolescenta in mare parte in culisele Teatrului National "Vasile Alecsandri", de multe ori prin preajma lui Abraham Goldfaden si a actorilor pregatiti de el. La doar 16 ani a emigrat in Israel.

Dupa ce a studiat la Paris cu legendarul Jean-Marie Serreau, printre primii regizori care au pus in scena piese de-ale lui Eugen Ionesco, Moshe Yassur s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, la New York. In prezent este si profesor de teatru in orasul american.

La invitatia lui Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, regizorul iesean se ocupa din 2002 si de repertoriul idis al teatrului din capitala. Piesele regizate de Moshe Yassur, cum ar fi "Cartea lui Ruth", "Sonata Kreutzer" sau "Tango final" cu Maia Morgenstern, inca se joaca la Teatrul Evreiesc de Stat.

In 2003, Moshe Yassur s-a intors la Iasi pentru o premiera in orasul moldovean. A pus in scena pentru prima oara doua piese de Eugen Ionesco din categoria teatru absurd: "Jacques sau supunerea" si "Viitorul e in oua", foarte bine primite de public.

"Sansa de a lucra la Nationalul iesean, dupa 50 de ani, este cel mai important cadou pe care mi l-a facut viata.' spunea regizorul intr-un interviu pentru cotidianul Evenimentul inainte de a parasi din nou Iasul pentru alte locuri, care ii ofera, poate, mai multa apreciere.

 

Yehuda Evron (foto remembertheholocaust.org) s-a născut tot la Iași, în 1931. În prezent trăiește la New York și este implicat în mai multe organizații pentru rememorarea Holocaustului, precum Queens Chapter of Holocaust Survivors, Holocaust Restitution Committee și Self Help.