Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia și China își prelungesc Tratatul de cooperare bilaterală dar anumite dezacorduri persistă

putin_xi.png

XI Jinping și Vladimir Putin în timpul videoconferinței dedicate negocierii Tratatului de cooperare bilaterală și bună vecinătate, 28 iunie 2021
Image source: 
kremlin.ru

Revista presei Europa Plus:

  • Rusia și China își prelungesc cu încă 5 ani Tratatul de bună vecinătate și cooperare bilaterală;
  • La șase ani de la încheierea Acordului de asociere Ucraina-UE guvernul de la Kiev pare mai hotărât ca niciodată să încheie procesul de aderare;
  • Delegația de sportivi din R Moldova care vor participa la Jocurile Olimpice se pregătește de plecarea la Tokyo.

Președintele Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au susținut recent, în cadrul unei videoconferințe online, o nouă rundă de negocieri privind prelungirea și extinderea Tratatului de bună vecinătate și cooperare bilaterală, de la a cărui semnare se vor împlini în curând 20 de ani, dar mai mulți observatori consideră că există încă obstacole care împiedică o apropiere și mai mare între cele două țări, scrie publicația gazeta.ru.

De remarcat că pe timpul negocierilor și al declarațiilor comune nu s-a făcut nicio acuzație împotriva vreunei țări terțe sau vreo referire la vreo amenințare externă, ceea ce ar putea fi un semn că Rusia și China nu sunt perfect de acord privind abordarea relației cu Statele Unite, observă publicația citată.

”Tratatul bilateral nu va fi îmbunătățit iar nivelul de cooperare nu va fi ridicat, nu este vorba decât de o prelungire a actualelor prevederi ale tratatului pentru următorii cinci ani”, spune Vasili Kashin, director al Centrului pentru studii europene și internaționale. ”Există poate anumite posibilități de intensificare a cooperării militare. Cred că numărul exercițiilor militare comune va crește, mai ales că în ultimii 6 ani colaborarea din acest punct de vedere a funcționat foarte bine”

”La începutul anului acesta ministrul chinez de externe Wang Yi a afirmat public că relațiile bilaterale cu Rusia sunt departe de a-și fi atins potențialul maxim și că trebuie făcute eforturi comune pentru dezvoltarea lor, dar din partea rusă nu a venit niciun răspuns.

Apoi, trebuie remarcat că visul mai vechi al elitelor chineze de a clădi un parteneriat stabil și durabil cu Statele Unite nu s-a împlinit. Situația politică s-a schimbat dramatic în ultimii 5 ani iar războiul economic chino-american are efecte foarte complexe la nivel geopolitic. Nu cu mult timp în urmă chinezii spuneau că Rusia are probleme cu Occidentul din cauza tensiunilor din Crimeea, lăsând să se înțeleagă că aceste tensiuni se datorează rușilor. Acum situația este cu totul alta. Apoi sunt o serie de diferențe majore de ordin uman și cultural...”, afirmă la rândul său Alexandr Lomanov, director adjunct al IMEMO (Institutul Mondial pentru Economie și Relații Internaționale).

 

Ucraina consideră ”ireversibil” procesul de integrare europeană

Astăzi nu mai există practic niciun domeniu neacoperit de procesul de integrare europeană al Ucrainei, iar cuvântul de ordine în acest proces este ”ireversibilitate”, scrie vicepremierul ucrainean Olga Stefanishyna în publicația pravda.com.ua, într-un articol dedicat împlinirii a șase ani de la încheierea Acordului de asociere Ucraina-UE.

”Din 2015 până în prezent am adaptat o cantitate enormă de legislație europeană și am stabilit un dialog intensiv cu UE în toate domeniile și nivelurile, inclusiv în cele care nu figurează în Acord. Ucraina și-a îndeplinit suficient de multe obligații pentru a-și permite să aștepte din partea UE măsuri mai active, în special în domeniul industrial, al aeronauticii, sectorul numeric, energie și regimul vamal.

Am reușit să extindem accesul exportatorilor ucrainieni pe piața europeană și suprimăm treptat toate obstacolele care mai există în calea comerțului bilateral.

Este singura modalitate de a crea o adevărată economie de piață în Ucraina, condiție esențială pentru dezoltarea economică a țării și pentru creșterea competitivității produselor ucrainiene, mai ales a celor care provin de la întreprinderile mici și mijlocii.

Anul trecut Parlamentul a adoptat mai multe legi-cheie care erau blocate de mai mulți ani, în special cele referitoare la transportul fluvial, comunicații electronice, sau construcții, iar alte legi importante sunt în curs de adoptare.

Niciodată voința de integrare europeană nu a focalizat și coordonat mai bine acțiunile guvernului așa cum se întâmplă acum și asta în ciuda tuturor dificultăților cauzate de pandemie. Stă în putința noastră să facem lucruri cu adevărat revoluționare, cu voință politică și cu curaj. Am dovedit deja că este posibil”, mai scrie oficialul ucrainean în publicația citată.

 

Delegația de sportivi a R. Moldova gata de plecarea la Tokyo

Foto: presedinte.md

Președinta țării, Maia Sandu, a înmânat recent, în cadrul unei ceremonii oficiale, drapelul R. Moldova delegației de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Delegația țării este formată din 18 sportivi calificați, transmite publicația agora.md.

„În cei 30 de ani de independență, țara noastră a cunoscut nu o dată sentimentul de mândrie, datorită victoriilor obținute de sportivii moldoveni. Am toată încrederea că ne vor bucura și de această dată, făcând tot ce le stă în puteri pentru a atinge performanța râvnită. Noi, de la mii de kilometri distanță, le vom fi alături. Îi vom încuraja să lupte și îi vom aștepta să revină victorioși acasă, cu noi experiențe profesionale și noi realizări”, a declarat Maia Sandu.

Arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca vor purta drapelul țării la ceremonia de deschidere de la Tokyo. R Moldova va fi reprezentată la probele de judo, lupte greco-romane, tir cu arcul, haltere și canoe

A 31-a ediție a Jocurilor olimpice de vară va avea loc în perioada 23 iulie - 08 august. Până acum, Republica Moldova a participat la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh - Rusia

Valeria Kovalenko - Ucraina

Diana Lupan - R Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 1 iulie 2021