Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Precizări MAE: A fost eroare de traducere. În Grecia testele se vor face aleatoriu, nu obligatoriu

logo_mae_centrat_ro_cv.jpg

Precizări MAE: A fost eroare de traducere. În Grecia testele se vor face aleatoriu, nu obligatoriu Sursă foto: MAE

Informația privind testarea obligatorie a românilor care intră în Grecia s-a bazat pe o traducere greșită a Ambasadei România la Atena. MAE anunță că traducătorul local a fost concediat, iar responsabili din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații sunt cercetați disciplinar.

Reacția MAE vine la mai bine de 12 ore de când a anunţat că testarea la intrarea în Grecia va fi obligatorie. ”În contextul informaţiilor anunţate de MAE în cursul zilei de ieri cu privire la modificarea condiţiilor de intrare în Grecia, MAE precizează că, dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă menţiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autorităţile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greşită că toţi cetăţenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuşi testării”, precizează MAE joi.

 

Mult mai rapid a reacționat ANAT, care a explicat clar într-un comunicat că este vorba despre o eroare de traducere. Grecia testează la punctele terestre de trecere a frontierei aleatoriu, nu obligatoriu, anunță asociația agențiilor din turism ANAT.

Un anunț publicat miecuri seară pe site-ul Ministerului roman de Externe (MAE) a provocat panică în rândul turiștilor pentru că în comunicat se anunța că toți turiștii care intră în Grecia, prin punctele de frontieră terestre, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, vor efectua în mod obligatoriu un test rapid anti-covid.

Autoritățile elene nu au făcut un astfel de anunț, ci au precizat că vor fi efectuate teste în mod aleatoriu, așa cum s-a procedat până în prezent și așa cum procedează și alte țări, precizeaza ANAT, care mai atrage atentia MAE ca o astfel eroare poate duce la multe anulari de vacante, ceea ce ar provoca pierderi agențiilor de turism.