Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roscosmos vs Hollyood. Cine va câștiga?

film.png

Actrița Ioulia Peressild la Moscova, 4 iunie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La șaizeci de ani de la misiunea pe orbită a lui Iuri Gagarin, rușii vor din nou să-i învingă pe americani într-o cursă spațială: de data aceasta, este vorba despre a fi primii care filmează un film artistic pe orbită și cu gravitate zero.

Misiunea a fost încredințată actriței Iulia Peressild, în vârstă de 36 de ani, și regizorului Klim Chipenko, în vârstă de 38 de ani, care vor decola din Cosmodromul Baikonur alături de cosmonautul Anton Chkaplerov la bordul unei rachete Soyuz pentru a ajunge pe Stația Spațială Internațională (ISS) în perioada 5-17 octombrie 2021.

Echipajul rusesc i-ar putea astfel întrece pe starul filmului „Mission Impossible”, Tom Cruise, în vârstă de 58 de ani, și regizorul filmului „Mr and Mrs Smith”, Doug Liman, în vârstă de 55 de ani, care și ei și-au anunțat intenția de a face un film de ficțiune în spațiu. Protagoniștii americani, contactați de AFP, nu au dezvăluit nimic despre programul proiectului lor, care se preconizează să fie realizat în cooperare cu NASA și Space X, compania miliardarului Elon Musk.

Anunțat în septembrie 2020, la patru luni după anunțarea proiectului de la Hollywood, filmul rus „Vyzov” („Provocarea” sau „Apelul” în limba rusă) își propune, prin urmare, să întreacă SUA în unul dintre domeniile la care se pricepe cel mai bine.

"Gata cu somnul! Hai să devenim eroii țării!", afirmă pe rețelele de socializare actrița Iulia Peressild, care se descrie ca fiind „patriotă, dar fără emfază”.

"Vom câștiga această nouă cursă spațială! A deveni primii este important, dar a fi cel mai bun este cu atât mai mult", declară tânăra care dorește ca proiectul să le redea rușilor statutul de cuceritori ai spațiului.

”Propagandă”

„Frumoși, atletici, intelectuali, cosmonauții noștri trebuie să se întoarcă pe coperta revistelor!”, mai spune ea.

Printre producători se numără Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos și fost viceprim-ministru, renumit pentru ieșirile sale anti-occidentale.

Un alt nume important, Konstantin Ernst, șeful canalului de televiziune Pervyi Kanal și care de mai bine de douăzeci de ani pune în scenă cele mai mari evenimente pentru Vladimir Putin: parade militare, investituri prezidențiale, ceremoniile Jocurilor Olimpice de la Soci.

Domnul Rogozin și-a afișat ambițiile în mass-media rusă: „Cinematografia a fost întotdeauna o armă de propagandă”, afirma el la mijlocul lunii iunie pentru cotidianul popular Komsomolskaya Pravda, în contextul în care relațiile dintre cei doi rivali ai Războiului Rece se deteriorează de la an la an.

Pentru Moscova, este vorba de a fi din nou în frunte, întrucât în domeniul lansărilor de sateliți, zborurilor cu echipaj sau misiunilor științifice Rusia rămâne în urmă la capitolul inovații, pe fondul corupției.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, actorul Tom Cruise și regizorul Doug Liman s-au adresat Roscosmosului la începutul anului 2020 pentru a-și filma filmul, dar „forțele politice” (pe care nu le identifică) i-ar fi presat să renunțe la colaborarea cu agenția spațială rusă.

„Am înțeles după această istorie că cosmosul este despre politică, de acolo s-a născut ideea că trebuia făcut un film rusesc”, a spus el pentru Komsomolskaya Pravda.

Subiectul lungmetrajului rus nu a fost încă dezvăluit, dar presa evocă misiunea unei femei medic, trimisă urgent pe ISS pentru a salva un astronaut.

Bugetul este, de asemenea, un secret bine păzit, dar se spune că NASA s-ar fi arătat dispusă să plătească câteva zeci de milioane de dolari pentru un loc la bordul Soyuz.

Iulia Peressild nu a dezvăluit nici ea mai multe detalii, în declarația pentru AFP de la Muzeul Spațial din Moscova, după o sesiune de antrenament la celebrul centru de instruire a cosmonauților, unde se antrenează de la sfârșitul lunii mai.

„Nu sunt o supereroină”

Mândră că a depășit testele de centrifugare, Iulia se pregătește și pentru etapa de supraviețuire într-un mediu ostil dar și pentru aterizare.

Dimensiunea mică a platoului de filmare, de aproximativ 230 metri pătrați, din secțiunea rusă a ISS, este o provocare suplimentară pentru regizor, care va trebui să se ocupe și de aparatul de fotografiat, iluminat, înregistrarea sunetului și machiaj.

Și „va trebui să filmăm în spațiu lucruri imposibil de filmat pe Pământ”, mărturisește actrița.

Născută în familia unui pictor de icoane, Iulia nu a visat niciodată să fie cosmonaut, spre deosebire de mulți tineri sovietici. Atunci când a fost selectată dintre 3.000 de candidați, recunoaște că „i-a fost frică”.

„Nu sunt o supereroină”, spune tânăra, adăugând că o motivează copiii cu grave dizabilități pe care îi susține prin fundația sa Galtchonok.

Acești "copii trebuie să creadă în imposibil. A lua o lingură în mână este pentru o persoană cu dizabilități o provocare la fel cum pentru mine  e o provocare să merg în spațiu", rezumă actrița.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24