Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chinezii construiesc o rețea extinsă de baze pentru lansarea de rachete intercontinentale

racheta.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/army-technology

Conform unor imagini surprinse de sateliți, China construiește o rețea extinsă de ceea ce par a fi silozuri de rachete balistice în deșertul vestic, iar analiștii spun că acestea ar putea schimba ecuațiile pentru strategii militari americani, anunță CNN.

Această zonă cuprinde 120 de silozuri care ar putea adăposti arme capabile să ajungă în SUA, cred cercetătorii de la James Martin Center for Nonproliferation Studies, care au analizat imaginile din satelit furnizate de compania Planet Labs Inc.

Toate descoperirile au fost raportate pentru prima dată în „Washington Post”.

Totodată, rapoartele despre zonă au venit cu doar o zi înainte ca liderul chinez Xi Jinping să spună, într-un discurs cu ocazia aniversării a 100 de ani a Partidului Comunist, că ascensiunea Chinei este o „inevitabilitate istorică” și că nu țara va mai fi „intimidată, oprimată sau subjugată” de țări străine.

Chiar dacă cercetătorii au identificat 120 de silozuri probabile, nu există indicii care să arate că ar fi utilizate sau că vor fi utilizate în viitor. Cu toate acestea, analiștii au spus că silozurile, plasate într-un model de rețea, la intervale de 3 kilometri, ar putea fi utilizate pentru a adăposti rachete balistice intercontinentale DF-41 fabricate în China.

Racheta DF-41, cunoscută și sub denumirea de CSS-X-20, are o rază de acțiune estimată cuprinsă între 12.000 și 15.000 de kilometri și ar putea fi echipată cu până la 10 focoase nucleare.

Rachetele ar putea lovi Statele Unite în 30 de minute”, spune site-ul web al Missile Threat Project aparținând de Center for Strategic and International Studies. China a prezentat pentru prima dată DF-41 pe lansatoare mobile în 2019, dar implementarea sa efectivă nu a fost confirmată.

De asemenea, oficialii americani au declarat că imaginile din satelit reafirmă evaluările făcute anul trecut într-un raport special al Departamentului Apărării despre puterea militară a Chinei. "Numeroși lideri ai Departamentului de Apărare au vorbit public despre capacitățile nucleare în creștere ale Chinei, care s-ar putea dubla, sau mai mult, în următorul deceniu", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, a descris acumularea ca fiind îngrijorătoare. „Această acumulare rapidă a devenit mai dificil de ascuns și evidențiază modul în care RPC pare să devieze din nou de la strategia nucleară bazată pe o descurajare minimă", a spus el în cadrul unui briefing al Departamentului de Stat, joi.

Majoritatea experților cred că China are în total aproximativ 350 de arme nucleare, față de 5.550 de focoase în arsenalul nuclear american. Armele nucleare chineze se află pe lansatoare mobile terestre, precum și pe o mică flotă de submarine și bombardiere prevăzute cu capacități nucleare. Așadar, este puțin probabil ca toate cele 120 de noi silozuri presupuse să primească o rachetă balistică.

În varianta cea mai credibilă, China ar putea juca un joc cu rachetele, spun analiștii, mutând rachete active la întâmplare în silozurile de lansare.