Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serbia: Se pot întoarce cetățenii sârbi din Kosovo acasă?

serbia.jpg

Președintele Alexandr Vucic participă la o ședință de guvern, Belgrad, 28 iunie 2021
Image source: 
https://www.predsednik.rs/en

Revista presei Europa Plus:

- O cetățeană sârbă din Kosovo a decis să se întoarcă acasă după 22 de ani de exil. Reacții prompte atât din partea autorităților locale cât și a oficialităților de la Belgrad;

- Conducerea Societății naționale de căi ferate din Bulgaria a fost demisă;

- La Zagreb nevăzătorii vor avea posibilitatea să se inițieze în domeniul numeric;

- Studenții din Macedonia vor primi o masă pe zi subvenționată de la bugetul de stat.

Președintele Serbiei, Alexandr Vucic, a reacționat prompt după ce autoritățile locale și 11 organizații neguvernamentale din orașul Dakovica (Kosovo) au semnat o petiție comună adresată guvernului de la Priștina prin care cer ”plecarea cât mai curând posibil” a cetățenei sârbe Dragica Gasic (59) care recent s-a reinstalat în locuința sa din orașul kosovar, după 22 de ani de exil, transmite publicația politica.rs.

”Asta spune multe despre atmosfera din Kosovo și la ce se pot aștepta cetățenii sârbi. Albanezii consideră această localitate un fel de oraș interzis pentru sârbi, datorită crimelor pe care le-au comis acolo”, a comentat președintele sârb Alexandr Vucic, care a participat recent la o ședință de guvern pe care a prezidat-o alături de premierul Ana Brnabic.

”Nu e deloc o știre bună. Problema este că societatea civilă de acolo împreună cu politicienii și cu mentorii lor străini respiră cu aceiași plămâni, în același fel, asta e esența problemei”, a adăugat el.

Potrivit președintelui, Serbia trebuie să-și apere cetățenii într-un mod rațional, ducând o politică responsabilă și serioasă, nu ca cea din anii 1990, care și-a dovedit efectele dezastruoase.

”Nimeni nu cunoaște mai bine ca noi problemele noastre. E imposibil ca străinii să le cunoască mai bine. Valorile fundamentale ale Serbiei sunt și trebuie să rămână independența, libertatea și pacea”, a declarat el.

Pe de altă parte, Vucic consideră drept ”o presiune  politică fără fundament” recenta propunere a opoziției din Serbia privind inițierea de negocieri cu autoritățile din Kosovo pentru reintegrarea acestui stat ca parte a Serbiei.

 

Bulgaria: Conducerea societății naționale de căi ferate demisă din funcție

Directorul și președintele Consiliului de administrație al societății naționale de căi ferate BDZ au fost demiși din funcție, în urma constatării mai multor nereguli privind contractele de achiziție a mai multor locomotive Siemens noi, alte contracte privind modernizarea vagoanelor, nerespectarea normelor de igienă în trenuri și nerespectarea constantă a orarelor de circulație a trenurilor, a anunțat Ministerul bulgar al transporturilor, citat de publicația mediapool.bg.

Siemens semnase inițial cu societatea bulgară un contract de achiziționare a 10 locomotive noi pentru suma de 57,5 milioane de leva (cca 26 de milioane de euro), după care, la sfârșitul anului trecut, la contract a mai fost adăugată o anexă privind livrarea, până la sfârșitul acestui an, a încă 5 locomotive.

Potrivit Ministerului transporturilor contractul pentru achiziționarea celor 15 locomotive nu a respectat normele legale naționale și europene în vigoare privind ”echiparea necesară în vederea integrării în sistemul național de gestionare a mișcării trenurilor, semnalizare și infrastructură”. Deși fosta conducere a explicat că echipamentele respective urmau să facă obiectul unui contract separat, ministerul a decis anularea contractului cu Siemens și lansarea unei noi licitații.

În comunicatul remis publicității ministerul precizează de asemenea că, de la începutul anului, cele 4710 trenuri care circulă zilnic în Bulgaria au înregistrat un total de 71 333 de minute de întârziere, iar igiena din vagoanele de călători se află la un nivel ”deplorabil”. De asemenea, au fost constatate ”infracțiuni administrative” privind contractele pentru repararea și modernizarea vagoanelor

Ministerul va organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante.

 

Croatia: Centru de inițiere în domeniul numeric pentru nevăzători

La Zagreb s-a inaugurat săptămâna trecută Centrul pentru alfabetizare numerică a persoanelor nevăzătoare sau cu defecte de vedere, transmite publicația glasistre.hr.

Prezentă la inaugurare, Melita Mulić, consilier prezidențial pentru drepturile omului a declarat că serviciile acestui centru vor oferi persoanelor nevăzătoare ”oportunități pe care nu le-au mai avut niciodată până acum”.

”În epoca modernă, alături de alfabetul Braille, buna cunoaștere a domeniului numeric a devenit o condiție esențială pentru incluziunea socială a nevăzătorilor”, a spus la rândul său Branimir Šutalo, președintele Asociației nevăzătorilor din Zagreb.

Dat fiind costul ridicat al echipamentelor necesare (peste 3000 de euro pentru fiecare utilizator), Sutalo a ținut să mulțumească sponsorilor acestui proiect, grupurile HEP și DM din Croația.

Vorbitorii au mai atras atenția asupra necesității adaptării site-urilor web, în special a celor din administrație, la necesitățile persoanelor nevăzătoare, potrivit normelor europene, în condițiile în care foarte puține site-uri din Croația au fost adaptate în acest sens.

 

Macedonia: O masă subvenționată pe zi pentru fiecare student

Parlamentul macedonean a adoptat recent o lege care acordă studenților dreptul la o masă caldă subvenționată de la bugetul de stat pe zi, transmite publicația sitel.com.mk.

Potrivit ultimelor amendamente adoptate, subvenția va fi acordată în anumite perioade ale anului, precis determinate: astfel, studenții nu pot beneficia de acest drept în perioada 1 iulie – 14 septembrie (pe perioada vacanței de vară) și nici în zilele de sărbătoare națională sau religioasă. Ministerul educației va transfera suma aferentă în conturile bancare personale ale studenților, în prima zi lucrătoare a fiecărei luni.

Parlamentarii opoziției au criticat proiectul, afirmând că acesta trebuia inițiat cu mult timp în urmă și că modificările adoptate schimbă sensul noii legi.

”Scopul inițial al acestei legi era de a-i ajuta pe studenți dar și de a-i determina să adopte un stil de viață sănătos, cu mese regulate. Dar modificările aduse  legii, potrivit cărora studentul va primi banii direct în cont, fără nicio condiție prealabilă, nu garantează nimănui că banii nu vor fi folosiți în alte scopuri”, a afirmat în plen un deputat al Partidului Liberal Democrat.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Valentina Tulovic – Serbia

Petar Ranguelov – Bulgaria

Lucija Mežnarić - Croația

Isidora Zdravkovska – Macedonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 5 iulie 2021