Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jedwabne și Kielce - două pogromuri care au lăsat traume adânci în Polonia

kielce_pogrom_1946.jpg

Înmormântările evreilor uciși la Kielce în 1946
În pogromul de la Kielce din 4 iulie 1946 au fost uciși 42 de evrei
Sursa imaginii: 
Muzeul Holocaustului Washington

Polonia marchează 80 de ani de la pogromul anti-evreiesc de la Jedwabne și 75 de la cel de la Kielce. Aceste două evenimente au marcat o țară devastată de ocupația nazistă și au lăsat o moștenire adeseori marcată de diviziune între evreii și creștinii polonezi.

Comemorarea pogromului de la Kielce a avut loc în acest oraș din partea central-sudică a Poloniei și a fost condusă de rabinul șef al Poloniei, Michael Schodrich, dar fără participarea autorităților centrale de la Varșovia.

Pogromul, care a avut loc pe 4 iulie 1946, deci la peste un an de eliberarea Poloniei de sub ocupația nazistă, a pornit de la dispariția pe 1 iulie în acel an a unui băiat de nouă ani, Henryk Blaszcz. El a reapărut pe 3 iulie, dar zvonurile că el a fost răpit de evreii din localitate și ținut în subsolul unei clădiri aparținând comunității evreiești s-au răspândit cu repeziciune.

Mulțimea furioasă s-a adunat în jurul clădirii din strada Planty nr. 7 unde se aflau curca 200 de evrei. Aici a avut loc un masacru în care au fost uciși 42 de evrei, inclusiv femei gravide și copii, ca și trei polonezi confundați drept evrei și peste 80  au fost răniți.

Kielce 1946 și 2021
În această casă a început pogromul în 1946
Sursa imaginii: 
Muzeul luptătorilor din ghetou / Kielce 1946 și 2021

Autoritățile au trimis în judecată 49 ​​de persoane în 11 procese penale, acuzându-le de implicare în incidente. Printre acuzați erau 30 de militari și polițiști și 19 civili. Capetele de acuzare au inclus omor, bătăi, furt de proprietate, diseminarea știrilor care răspândesc incidente, incitare la ură interetnică.

Pogromul de la Kielce a avut ca urmare un val de emigrări nu doar ale evreilor din Polonia (din care mai puțin de 10% supraviețuiseră Holocaustului din cele trei milioane dinainte de război), dar și din alte țări ale Europei centrale și de est, când au realizat că nu mai erau doriți acolo de restul populației.

Jedwabne și complicitatea cu naziștii

Pe 10 iulie anul acesta va fi comemorat și pogromul de la Jedwabne, o localitate din nord-vestul Poloniei, unde în 1941 localnicii polonezi au participat alături de ocupanții naziști la un masacru în care au fost uciși cel puțin 340 de evrei, unii dintre ei arși de vii într-un hambar.

Jedwabne
La Jedwabne în 10 iulie 1941 localnici polonezi au colaborat cu naziștii în uciderea a peste 300 de evrei

Participarea localnicilor polonezi la pogromul de la Jedwabne este documentată istoric, dar în Polonia de azi există o reticență de a recunoaște complicitatea unor polonezi în crimele împotriva evreilor comise de naziști în timpul Holocaustului.

Această reticență se manifestă și la cel mai înalt nivel al societății poloneze, în special în rândul actualului partid de guvernământ, Partidul Legii și Dreptății (PiS), care a impus adoptarea unei legi care prevede răspunderea civilă a celora care “defăimează” națiunea prin acuzarea polonezilor de complicitate la Holocaust.

În februarie 2021 un tribunal din Varșovia i-a găsit vinovați pe istoricii Barbara Engelking și Jan Grabowski de “pătarea memoriei” unui sătean polonez despre care au scris într-o carte că ar fi denunțat niște evrei care se ascundeau în acel sat, instanța refuzând însă să acorde daune urmașei acelui sătean.

“Este adevărat că guvernul actual prin ‘politica istoriei’ subliniază mai ales aspectul pozitiv, acela că mulți polonezi au ajutat evrei în timpul ocupației naziste și au salvat evrei din Holocaust. Acest lucru este adevărat, deoarece Polonia avea la acel moment o mare comunitate evreiască, iar numărul polonezilor recunoscuți de statul Israel ca salvatori ai evreilor este cel mai mare dintre toate țările”, a spus într-un interviu la RFI jurnalistul Bogumil Luft de la Varșovia.

În același timp – și asta este la fel de adevărat – au existat polonezi care au colaborat cu germanii și i-au ajutat pe naziști în timpul Holocaustului. Iar guvernul actual din Polonia subliniază mai ales primul aspect spunând că deși au existat unii polonezi care au colaborat cu germanii acest număr este nesemnificativ, dar această tendință propagandistică nu este conformă cu realitatea”, adaugă Bogumil Luft.

(Ne)Restituirea proprietăților - generatoare de discordie

Pe 24 iunie anul acest Seimul – Camera Deputaților a Poloniei – a adoptat cu 309 voturi pentru, 120 de abțineri și niciun vot împotrivă, un proiect de lege care imune un termen de 30 de ani de la căderea regimului comunist pentru revendicarea unor proprietăți confiscate în timpul ocupației naziste și nerestituite de atunci.

Seimul polonez
Seimul polonez - Camera Deputaților - a impus o limită de 30 de ani după 1989 revendicării proprietăților ocnfiscate de naziști și preluate de comuniști
Sursa imaginii: 

Măsura a stârnit critici vehemente din partea statului Israel și a organizațiilor evreiești internaționale care susțin că acest lucru îi nedreptățește pe urmașii evreilor polonezi spoliați de naziști, dar jurnalistul Bogumil Luft spune că această măsură nu îi vizează numai pe evrei.

Acest proiect de lege nu se referă numai la proprietățile confiscate evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, această lege vorbește despre tot ceea ce a fost confiscat de statul comunist după 1944. După război toate averile confiscate de la evrei de ocupanții naziști au fost preluate de statul polonez, ceea s-a întâmplat și cu multe averi ale polonezilor.” explică Bogumil Luft.

Această lege reprezintă un răspuns la o situație foarte complicată, deoarece Polonia este, se pare, singura țară din Europa centrală și de est care nu a rezolvat problema restituirii proprietăților confiscate de comuniști. Încercarea de a rezolva această problemă care creează mari probleme, inclusiv de natură financiară pentru statul polonez, nu este probabil una prea bună.” conchide Bogumil Luft.

 
Ascultați interviul cu Bogumil LUFT realizat de Petru CLEJ