Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce legătură mai are discursul liderului PNL cu denumirea partidului, cu liberalismul

orban.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Liberalii trebuie să sprijine valorile tradiţionale ale românilor, precum familia, biserica, satul românesc. Declarația a fost făcută de actualul președinte PNL, Ludovic Orban, aflat în campanie electorală pentru șefia partidului. În acest context el a afirmat și că partenerii de guvernare ai PNL de multe ori se comportă ca şi cum nu s-ar fi născut în România. "Ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce", a continuat Orban. Politologul Cristian Pîrvulescu explică la RFI cât de liberal mai este discursul liderului PNL și dacă acesta se apropie mai mult de formațiunea AUR.

Apelul liderului liberal, Ludovic Orban, la valorile tradiționale: familie, biserică, nu îl suprinde pe politologul Cristian Pîrvulescu. El amintește că PNL-ul este în acea zonă ultra-conservatoare de multă vreme. "Faptul că se înscrie într-o asemenea direcție care ține mai degrabă de dezbaterea americană decât de cea europeană indică situația complicată a partidului după fuziunea dintre PDL, în care era foarte bine reprezentat acest curent ultra-conservator, și PNL care reprezenta mai degrabă o variantă centristă".

"Ultra-conservatorii din PNL l-au sprijinit pe Ludovic Orban în 2017 și a câștigat cu o majoritate eclatantă atunci. Ori acum o parte dintre acești ultr-conservatori, care în 2015 semnau un acord alături de Coaliția pentru Familie, și acestora li se adresează Ludovic Orban. În 2018, când modificările constituționale s-au votat, discursul iliberal a dominat și în rândurile reprezentanților PNL, deci n-ar fi o noutate. Pe de altă parte, în Europan, lucrurile se modelează în funcție de situația generală. Oricum până acum România a fost o insulă liberală într-o mare iliberală. Suntem înconjurați de iliberali din toate părțile. Este o situație care pare mai degrabă stranie în această parte a Europei și evident liberalii pragmatici s-ar putea orienta într-o asemenea direcție. De fapt ceea ce lipsește în România este un mesaj clar liberal pentru că nici USR PLUS nu-l transmite, sau în orice caz în momentul de față nu-l mai transmite. Poate că în 2017-2018 situația era puțin mai clară".