Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel vrea primirea în UE a ţărilor din Balcanii de Vest, din motive strategice

merkel zdf.jpg

Angela Merkel
Image source: 
TV/ZDF

Cancelarul Germaniei a pledat luni pentru admiterea în Uniunea Europeană, în viitor, a ţărilor din Balcanii de Vest, sugerând că trebuie contracarate influenţele Chinei şi Rusiei, anunță Reuters.

La Conferinţa desfăşurată în format online au fost invitaţi liderii Serbiei, Albaniei, Macedoniei de Nord, Bosniei-Herţegovina, Muntenegrului şi Kosovo.

"Procesul de integrare a ţărilor din această zonă trebuie să avanseze, iar acest lucru este în interesul Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel, la reuniunea pe tema Balcanilor de Vest.

Tot cancelarul Germaniei a atras atenţia că anumite ţări, o referire la China şi Rusia, exercită influenţă în această zonă.

Merkel a afirmat că integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest este susţinută şi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

În plus, Germania va oferi "cât de curând posibil" trei milioane de doze de vaccinuri anticoronavirus naţiunilor din Balcanii de Vest.

"Prioritatea este să accelerăm agenda extinderii europene în regiune şi să susţinem partenerii din Balcanii de Vest în eforturile de aplicare a reformelor necesare şi de avansare pe parcursul european", a declarat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.