Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia: Cum PNRR ajută la depășirea traumelor istorice. Guvernul își propune să reconstruiască două palate în Varșovia

varsovia.jpg

Polonia: Cum PNRR ajută la depășirea traumelor istorice. Guvernul își propune să reconstruiască două palate în Varșovia
Polonia: Cum PNRR ajută la depășirea traumelor istorice. Guvernul își propune să reconstruiască două palate în Varșovia

Ne aducem bine aminte de crizele UE din toamna anului trecut atunci când Polonia și Ungaria amenințau în repetate rânduri cu blocarea Planului UE pentru Reconstrucție și Redresare pe motiv că PNRR nu poate fi concordat cu măsuri de condiționalitate politico-juridică dictată de la Bruxelles. La distanță de numai 6-7 luni, însă, după ce spiritele s-au calmat, PNRR a devenit sursa finanțării indirecte a unui proiect de suflet al polonezilor.

 

 

Cu toții știm că Varșovia a fost unul din cele mai distruse orașe europene din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe parcursul deceniilor, statul polon a încercat din răsputeri să refacă splendoarea de altădată a capitalei, supranumită și Parisul Nordului. De exemplu, Palatul Regal, aflat în Orașul Vechi al Varșoviei, a fost reconstruit abia în anii 70 ai secolului trecut, iar reconstrucția a fost masiv finanțată din donațiile polonezilor de rând și a diasporei poloneze. După 1989, reconstrucția pas cu pas a fondului arhitectural pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a rămas sus pe agenda publică, însă finanțarea a fost întotdeauna factorul care a făcut diferența între vis și realitate.

Este pe larg acceptat că inima arhitecturală a Varșoviei va fi refăcută abia atunci când Palatul Saxon și Palatul Brühl – ambele construite la mijlocul secolului al 17-lea și distruse în 1944 de Germania nazistă – vor fi reconstruite. Ideea acestui proiect de suflet al Varșoviei planează de cel puțin patru sau cinci decenii, însă primul semnal public a fost dat în 2018 în ziua celebrării a 100 de ani de la redobândirea independenței Poloniei, adică la 11 noiembrie. Aproape trei ani mai târziu, Polonia se pare că a identificat sursa finanțării pentru acest proiect. În luna mai, guvernul polonez a lansat programul de stimulare economică numit Noul Deal Polonez (Nowy Polski Ład), care la rândul său nu este altceva decât o reflecție a polonizării fondurilor din Planul European pentru Reconstrucție și Redresare. Unul din proiectele vizate de acest plan național este Palatul Saxon și complexul arhitectural de altădată din jurul său.

Președintele polonez Adrzej Duda a depus ieri în Sejm, camera inferioară a parlamentului, proiectul de lege pentru această reconstrucție majoră. Totul a fost făcut cu fastul și simbolismul caracteristic pentru proiecte de suflet, după o ceremonie de lansare în exact locul în care cândva se înălța Palatul Saxon, iar astăzi se află piața Independenței din Varșovia. Data nu a fost aleasă întâmplător. Se speră că, în mai puțin de o lună, proiectul de lege va trece rapid prin cele două camere ale parlamentului, iar în data de 1 august – atunci când polonezii comemorează anual Ora Varșoviei, adică ora începerii Răscoalei din Varșovia din 1944 - președintele polonez va semna intrarea în vigoare a legii ce va permite finanțarea acestui mega-proiect de suflet al polonezilor. Puțină lume își poate imagina că acest proiect va fi respins de vreun partid din opoziție. Când vine vorba de reconstrucția fondului arhitectural al Poloniei, unanimitatea nu este deloc o iluzie.

Conform proiectului, reconstrucția celor două palate va dura cel mult până în 2028, iar la celebrarea a 110 ani de la redobândirea independenței se presupune că în cele două palate vor fi fost deja transferate sediile Ministerului de Externe și a Senatului Poloniei. Așadar, pentru cine se întâmplă să viziteze Varșovia, e musai să facă o plimbare în Piața Independenței și Grădina Saxonă, care în câțiva ani își vor redobândi splendoarea de altădată. Aproape totul, pe bani europeni.

 
Oktavian Milewski, corespondent RFI la Varsovia