Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce tolerează autoritățile din Georgia violențele împotriva comunității LGBT?

lgbt_georgia.png

Forțele de ordine nu au făcut nimic pentru a opri devastarea sediului comunității LGBT din Tbilisi, Georgia, 5 iulie 2021
Image source: 
France24

Revista presei Europa Plus:

- Demonstranți pașnici și jurnaliști au fost atacați violent de grupuri radicale fără ca forțele de ordine să intervină, în timpul unui marș organizat la Tbilisi de comunitatea LGBT;

- O profesoară de biologie din Kazkhstan a dezvoltat o tehnologie inovatoare de producere a brânzei din lapte de cămilă, cu care i-a surprins și pe degustătorii francezi;

- În Azerbaidjan au început dezbaterile pe marginea noii legi a presei.

”Marșul deminității” organizat recent la Tbilisi de comunitatea LGBT+ din Georgia s-a transformat într-un eșec după ce demonstranții pașnici și jurnaliștii au fost atacați violent de grupuri radicale, incitate prin mesaje difuzate online, fără  ca forțele de ordine să intervină, transmite postul Vocea Americii, secțiunea în limba georgiană.

Circa 50 de persoane, inclusiv jurnaliști, au suferit leziuni fizice care au necesitat îngrijiri medicale. Agresorii au atacat și clădirea în care se află sediul comunității LGBT și i-au alungat pe toți demonstranții pașnici strânși în fața Parlamentului, ocupând întreaga zonă.

Atacurile au fost plănuite timp de mai multe zile, cu sprijinul unei organizații media locale, numită Alt Info, precizează sursa citată. ”Suntem pregătiți. O să vă rupem spinările”, ”Nu vom permite o asemenea rușine”, sunt mesajele transmise online, dar și prin intermediul unui post radio local, înaintea începerii acțiunii de protest.

La rândul său premierul georgian Irakli Garibashvili s-a declarat, înaintea protestelor, împotriva acțiunii comunității LGBT: ”Această demonstrație este inacceptabilă pentru o mare majoritate a populației. Crează un risc de confruntări violente”, a spus el, acuzând partidele de opoziție că ar fi la originea organizării marșului, cu scopul de a crea turbulențe sociale.

”Condamnăm cu fermitate violențele comise la Tbilisi în data de 5 iulie a.c. împotriva militanților societății civile, a membrilor comunității LGBT+ și a jurnaliștilor. Liderii politici ai Georgiei și forțele de ordine au datoria de a apăra drepturile constituționale, libertatea de expresie și de reunire și de a-i opri pe cei care comit violențe.

Georgienii, ca orice popor din lume, au dreptul să-și exprime public opiniile, chiar dacă uneori sunt nepopulare sau contradictorii”, a transmis într-o declarație oficială purtătorul de cuvând al departamentului de stat american Ned Price.

 

O profesoară din Kazkhstan a realizat, la propriu, ”o mare brânză”. Și chiar mai multe...

Foto: informburo.kz

Profesoara  de biologie Gaukhar Konuspayev din Kazkhstan a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru producerea mai multor varietăți de brânză din lapte de cămilă, transmite publicația informburo.kz.

”În shubat (băutură tradițională kazakă pe bază de lapte de cămilă – n.r.) există de 10 ori mai multă Vitamina C decât în sucul de portocale. Laptele de cămilă conține toate probioticele la care fac referire reclamele la Activia și Actimel și chiar în proporții mai mari, dar la noi nimeni nu știe asta”, explică profesoara, care a fost recent protagonista unui film documentar difuzat de canalul France TV.

Gaukhar Konuspaeva s-a dedicat cercetării laptelui de cămilă de mai bine de 20 de an, de când a obținut diploma Universității Al-Fârâbî din Kazkhstan, acolo unde și-a luat și doctoratul. Ulterior a devenit bursieră în Franța și a susținut o teză de doctorat la Universitatea din Montpellier-2 cu tema ”Caracteristicile fizico-chimice și biochimice ale laptelui de cămilă cu o cocoașă și cu două cocoașe din diferitele regiuni ale Kazkhstanului”.

”Am realizat până acum patru tipuri de brânză: halloumi, féta, mozzarella și gruyère. Tehnologia este asemănătoare cu cea folosită la laptele de vacă, dar textura și gustul sunt total diferite. Francezii, care sunt experți în brânzeturi, au fost surprinși și apreciază în mod deosebit aceste sortimente”, povestește profesoara, care, din păcate, nu a reușit încă să obțină finanțarea necesară brevetării produselor sale.

 

Azerbaidjan: Dezbateri pe marginea noii legi a presei

Agenția de stat pentru mass media din Azerbaidjan (AZERTAC), a lansat recent dezbaterile publice pe marginea proiectului noii legi a presei din această țară, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite publicația trend.az.

”Spațiul mediatic se globalizează rapid iar rolul informației în societate crește cu o viteză fără precedent. Noile tehnologii ocupă astăzi un rol foarte important în viețile noastre iar organele mass-media trebuie să informeze în mod profesionist și obiectiv. De aceea ameliorarea legislației noastre în acest domeniu este extrem de necesară”, a spus în cadrul ceremoniei Aslan Aslanov, președintele Consiliului de administrație al AZERTAC.

Potrivit lui Aslanov, odată cu revenirea la putere a președintelui Ilham Aliyev, ”cenzura în Azerbaidjan a fost abolită, și o nouă bază legislativă a fost creată în vederea reglementării activităților mass-media”.

”În anii care vin, sub conducerea președintelui Ilham Aliyev, care a urmat și urmează în continuare cu succes politica marelui nostru lider național Heydar Aliyev, vor avea loc reforme importante pentru a ridica nivelul mass media naționale la cel al exigențelor lumii moderne”, a delamat vorbitorul în cadrul ceremoniei.

 

 

Armenia: Ricardo Mutti în concert la Erevan

Celebrul dirijor italian Riccardo Muti a condus recent concertul Corului de cameră al Armeniei acompaniat de Orchestra Cherubin care a avut loc la Teatrul de operă și balet Alexander Splendiarian din Erevan, transmite Radio Azatutyun.

Concertul a avut loc la puține zile după ce Corul de cameră al Armeniei a participat la prestigiosul Festival internațional de muzică de la Ravenna, dedicat anul acesta comemorării a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, unde, tot sub bagheta lui Riccardo Mutti, Corul a interpretat și piesa «Kavaran» a compozitorului armean Tigran Mansuryan, scrisă special pentru acest Festival.

Directorul Orchestrei filarmonice naționale a Armeniei, Edward Topchyan a declarat: ”Ricardo Mutti ne-a întins o mână prietenească iar noi, la rândul nostru, îi vom dedica un concert special. Este un maestru care nu mai are nevoie de nicio prezentare, este un nume care va rămâne în istoria muzicii universale. Îl admir de când eram copil, am crescut ascultând inregistrările concertelor lui. Lucrăm de doi ani la acest eveniment, care a trebuit amânat din cauza pandemiei. Muzicienii armenieni vor avea o colaborare foarte strânsă în următorii ani cu Festivalul internațional de muzică de la Ravenna”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Saba Khujadze - Georgia

Yenglik Onerbayeva - Kazakhstan

Djamila Khaspoladova - Azerbaidjan

Nune Grigoryan – Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 9 iulie 2021