Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O ”Școală de Xiconomie” va fi înființată la Beijing

xi.png

Ceremonie de aniversare a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez, Beijing, iunie 2021
Sursa imaginii: 
© Ng Han Guan, AP via France24

Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, cel mai înalt organism politic al regimului, a decis să înființeze o școală unde să se studieze exclusiv gândirea economică a lui Xi Jinping. Departe de a fi anecdotică, această decizie ilustrează ce loc ocupă în prezent „Xiconomia” în China.

Centrul de studiu, care își va deschide porțile la Beijing anul viitor, va propune spre studiu reformele „bazate pe preceptele economice ale lui Xi Jinping”, precizează cotidianul South China Morning Post.

Președintele chinez va deveni astfel primul lider din istoria PCC ale cărui teorii economice vor fi analizate într-o instituție de învățământ creată în acest scop.

Acest fenomen a luat naștere în 2020 odată cu înființarea unui centru de studii diplomatice în concepția lui Xi Jinping. Apoi, un alt institut, dedicat justiției în viziunea președintelui chinez, și-a deschis porțile cu o lună în urmă.

Xi Jinping devine astfel o disciplină academică în sine. „Este o modalitate prin care președintele îți consolidează controlul asupra tuturor aspectelor vieții publice”, spune Alfred Wu, politolog la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew din Singapore, intervievat de South China Morning Post.

Propagandă

”Toate aceste centre sunt „instrumente de propagandă pentru a le explica oamenilor ce și cum să gândească”, rezumă Mary-Françoise Renard, specialist în economia chineză la Universitatea Clermont Auvergne, contactată de echipa postului de televiziune francez France 24. Din perspectiva ei, centrele sunt expresia dorinței lui Xi Jinping de a reduce la minimum riscul de disidență în cadrul partidului, partid pe care îl unește prin persoana sa și prin intermediul gândirii sale.

Din acest punct de vedere, Centrul de studii dedicat economiei ocupă un loc foarte special. Diplomația și dreptul aparțin domeniului tradițional rezervat președinților chinezi. În schimb, „economia a fost lăsată în mâinile tehnocraților și a prim-miniștrilor”, amintește Jean-François Dufour, directorul cabinetului de consultanță DCA Chine Analyse, pentru France 24.

Xi Jinping a declarat direct că ”economia chineză sunt eu”. Prim-ministrul Li Keqiang „nu a reușit să se impună în acest domeniu, deși este doctor în economie”, notează Willy Wo-Lap Lam, specialist în economia Chinei la fundația Jamestown, un grup de reflecție american.

Crearea institutului dedicat studiului teoriilor economice ale președintelui este dovada clară că el este dispus să meargă și mai departe decât iluștrii săi predecesori în ceea ce privește concentrarea puterii. Dar este, de asemenea, o modalitate de a „susține ca fiind adevărat faptul că, într-o țară care a pus atât de mult accentul pe creșterea economică, liderul trebuie să întruchipeze economia”, subliniază Jean-François Dufour.

„Xiconomia” ia cu asalt lumea

Xi Jinping a devenit primul lider chinez care are dreptul la „propria economie”. În China există într-adevăr „Xiconomia”, dar la fel de bine au existat „Reaganomia” în SUA sau „Abenomia” în Japonia (cu referire la politica economică a fostului prim-ministru Shinzō Abe).

Acest termen datează din 2016, când Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist din China, a publicat o serie de articole care lăudau viziunea economică a lui Xi Jinping. Un an mai târziu, regimul a identificat o valoare cvasi-constituțională în „reflexiile lui Xi Jinping asupra economiei socialiste cu specificități chinezești pentru o nouă eră”.

Comitetul Central al Partidului a afirmat atunci că axele principale ale aceste „Xiconomii” „vor fi codificate până în 2022”, precizează Willy Wo-Lap Lam în articolul său pentru fundația Jamestown.

Cu toate acestea, conținutul acestei „Xiconomii” este cunoscut de mult timp. Teoriile „se învârt în jurul a două obiective principale: căutarea independenței economice și orientarea către o creștere calitativă”, explică Jean-François Dufour.

Pe de o parte este vorba despre a dezvolta propriile filiere de producție pentru a reduce nevoia de a importa componente din străinătate, dezvoltând în același timp consumul intern pentru a nu mai fi o țară care prosperă doar prin exporturi.

Pe de altă parte, pentru o creștere „calitativă” este nevoie ca producătorii chinezi să devină campioni în sectoarele „high tech” și să fie în fruntea economiei „verzi”. O modalitate de a se disocia de imaginea de ”atelier de croitorie” care îi era atribuită Chinei la începutul anilor 2000. Războiul tehnologic dintre China și Statele Unite dă clar de înțeles că acesta este obiectivul Chinei.

Greșeala URSS

Aceste priorități „nu sunt o noutate deoarece este vorba despre aceleași axe de dezvoltare economică adoptate de China sub conducerea lui Deng Xiaoping [în anii 1980]. Xi Jinping însă le-a integrat într-o teorie economică globală”, notează Jean-François Dufour.

„Xiconomia” include și o metodă. „Pentru a atinge aceste obiective, Xi Jinping vrea să consolideze influența Partidului Comunist în rândul actorilor economici, explică Mary-Françoise Renard. Cu alte cuvinte, Xi Jinping nu a făcut prea mult efort în comparație cu Deng Xiaoping, și mai apoi cu Jiang Zemin în ceea ce privește liberalizarea economiei.

Xi Jinping a făcut posibilă preluarea controlului asupra economiei de către aparatul de stat. „Acest lucru a putut fi observat în dorința partidului de a exercita control asupra datelor cu caracter personal, fapt demonstrat în cazul Alibaba, sau în dorința de a încredința Băncii Centrale sarcina creării unui e-yuan, astfel încât să nu existe loc în China pentru o nouă monedă digitală privată”, explică Mary-Françoise Renard.

Din perspectiva ei, această dorință a lui Xi Jinping de a repune partidul în inima economiei este rezultatul analizei pe care președintele chinez a făcut-o despre...căderea Uniunii Sovietice. „El crede că regimul sovietic s-a prăbușit deoarece partidul nu mai era suficient de prezent în economie”, adaugă ea. Iată un vast program de studiu pentru noul Centru de studii despre „Xiconomie”...

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24