Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


After-poll : Victorie a proeuropenilor în Republica Moldova

maia.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Rezultatele primului after-poll de după scrutinul parlamentar arată că Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi. 

Partidul Acţiune şi Solidaritate, proeuropean, a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare ale unui sondaj telefonic efectuat în cursul zilei de duminică de organizaţia WatchDog.MD și de Institutul de Politici Publice. Datele sondajului de opinie sunt preliminare, urmând să fie actualizate pe măsură ce sunt centralizate.

Conform sondajului, Partidul Acţiune şi Solidaritate, o formaţiune de centru-dreapta, proeuropeană, fondată de Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, ar fi obţinut 55% în scrutinul parlamentar. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, o alianţă de stânga, prorusă, formată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condusă de foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, ar fi obţinut 24%, potrivit site-ului Unimedia.info. Partidul Şor, condus de Ilan Şor, este creditat cu 8,1%, iar Blocul electoral Renato Usatîi, 4,4%.

Platforma Demnitate şi Adevăr este creditată cu 1,8%, formaţiunea Democraţia Acasă a obţinut 1,1%, iar Partidul Democrat din Moldova, 1,1%. Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 48%.

Rezultatele sondajului telefonic au fost prezentate de comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice după închiderea secțiilor de votare. La sondajul telefonic au participat 2 764 de cetățeni. Datele au fost colectate duminică, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 20:00.

Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora. WatchDog.md reprezintă o comunitate a societății civile de tip think-tank din R. Moldova. Comunitatea reuneşte experți în diverse domenii, persoane cu experiență și calificare pentru a elabora, analiza sau evalua politici publice sectoriale în R. Moldova.