Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste ample în Cuba. Guvernul avertizează că va apăra Revoluția ”cu orice preț”

cuba_proteste.png

Mii de cubanezi au demonstrat pe străzi împotriva guvernului, Havana, 11 iulie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Mii de cubanezi au ieșit în stradă duminică, în mai multe orașe, inclusiv Havana și Santiago, scandând ”Libertate” și cerând președintelui Miguel Diaz-Canel să-și dea demisia. În replică, guvernul comunist a transmis că va ”apăra Revoluția cu orice preț”, transmite France24.

Protestele au izbucnit în contextul celei mai grave crize economice de după căderea Uniunii Sovietice și a unei creșteri record a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

Cubanezii și-au arătat furia provocată de lipsa produselor de bază, restrângerea drepturilor civile și gestionarea pandemiei de coronavirus.

Mii de persoane au protestat în mai multe zone din capitala Havana, inclusiv în centrul istoric.

Scandările ”Diaz-Canel, pleacă!” le-au acoperit pe cele ale grupurilor de suporteri guvernamentali ce au ieșit în stradă pentru a scanda ”Fidel” și a flutura steaguri cubaneze.

Mașinile forțelor speciale de intervenție, cu mitraliere montate în spate au fost văzute în toată capitala, iar prezența poliției a fost una masivă chiar și după ce majoritatea protestatarilor plecase acasă, după ora limită 21.00, impusă ca măsură anti-pandemie.

Diaz-Canel, președinte și șef al partidului comunist, a dat vina, într-un discurs televizat de duminică după-amiază, pe dușmanul istoric, SUA, care în ultimii ani a înăsprit embargoul contra Cubei.

Diaz-Canel a apreciat că protestatarii sunt sinceri, dar manipulați de campaniile orchestrate de Statele Unite și de ”mercenari” locali și a avertizat că ”provocările” viitoare nu vor fi tolerate.