Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un fost polițist de culoare va fi, cel mai probabil, noul primar al New yorkului

new_york.png

Eric Adamas va fi al doilea primar de culoare din istoria New York-ului
Sursa imaginii: 
France24

Câștigător al alegerilor primare din cadrul Partidului Democrat, Eric Adams are cele mai mari șanse de a deveni noul primar al New Yorkului la alegerile municipale din 2 noiembrie. Provenind dintr-un cartier muncitoresc, Adams a făcut carieră în poliție, luptând împotriva discriminării, înainte de a intra în politică.

Carismaticul Eric Adams, va deveni cel mai probabil al doilea primar de culoare din istoria New Yorkului. Fost polițist și actual președinte al districtului Brooklyn, a obținut victoria în cadrul alegerilor primare de săptămâna trecută.

Conform ultimelor cifre publicate de Biroul Electoral din New York, Eric Adams, democratul moderat în vârstă de 60 de ani, a câștigat la mustață alegerile (50,5% față de 49,5%) în fața Kathrynei Garcia, cu experiență în administrația publică, dar nouă în politică și a Mayei Wiley, susținută de vedeta aripii democratice de stânga Alexandria Ocasio-Cortez.

Dat fiind că New Yorkul, capitala economică americană, este o adevărată fortăreață democrată, Eric Adams va ieși cu certitudine câștigător în urma alegerilor generale din 2 noiembrie, unde se va confrunta cu candidatul republican Curtis Sliwa. Fostul polițist ar trebui, așadar, să-l succeadă pe mai puțin popularul Bill de Blasio.

Restabilirea încrederii

Eric Adams, ales în Senatul din New York în 2006 și apoi reales de trei ori înainte de a deveni primul președinte de culoare al districtului Brooklyn în 2013, și-a făcut un nume luptând împotriva discriminării rasiale în cadrul poliției din New York. O instituție din care a decis că vrea să facă parte după ce a fost bătut de polițiști într-o secție de poliție din Queens alături de fratele său, când avea 15 ani.

Provenind dintr-un cartier muncitoresc, a crescut într-o familie numeroasă. Mama sa era menajeră, iar tatăl său măcelar. La 22 de ani, a reușit să devină polițist în cadrul Agenției New York City Police Department (NYPD). În 1995 a fondat asociația „100 Blacks in Law Enforcement” pentru a lupta împotriva rasismului din cadrul forțelor de ordine și a avansat în grad, devenind căpitan.

De-a lungul campaniei pentru alegerile primare democrate, Eric Adams s-a prezentat în calitate de ”candidat al muncitorilor”, străbătând cartierele muncitorești din Brooklyn, Bronx li Queens, și mai puțin în Manhattan.

Susținătorii săi îl consideră mai capabil decât alții să lupte împotriva inegalităților rasiale, și să restabilească încrederea în poliția din New York. Un echilibru delicat. Reputația forțelor de ordine din New York a fost în mare parte pătată de represiunea uneori violentă a manifestațiilor de mari proporții din iunie-iulie 2020 cauzate de moartea afro-americanului George Floyd.

Poliția din New York, care dispune anual de un buget de aproximativ 6 miliarde de dolari, are cele mai mari costuri de funcționare din țară, cu un efectiv de aproximativ 36.000 de ofițeri de poliție.

Redresarea economiei

Susținut de mediul muncitoresc, Eric Adams s-a concentrat în primul rând asupra combaterii nesiguranței din New York. Fostul polițist a promis că va stopa creșterea incidenteleor cu arme de foc (+32% în prima jumătate a anului 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020).

Săptămâna trecută, fostul căpitan de poliție a subliniat importanța reasigurării siguranței publice în cartierele muncitorești, precum și în cartierele de afaceri și zonele turistice după schimburile de focuri recente, foarte mediatizate din Times Square. „Orașul nu-și va reveni [după pandemie] fără turism, care este un factor major, dacă vom aveam schimburi de focuri în Times Square”, a declarat el.

Criminalitatea este departe de a fi singura provocare într-un oraș traumatizat de pandemie, care a cauzat moartea a peste 33.000 de persoane. Deși în ultimele săptămâni viața a revenit la normal într-o oarecare măsură, datorită campaniei de vaccinare de succes, cu o rată de infectare limitată la 0,7%, există multe incertitudini cu privire la redresarea economiei, revenirea la norma întreagă în cazul angajaților obișnuiți cu munca de acasă sau revenirea la numărul de turiști dinainte de pandemie, 66 de milioane anual.

Eric Adams nu este doar favoritul cartierelor muncitorești din New York, mediul de afaceri din New York pare, de asemenea, să aibă încredere în el. „Eric este o persoană cu caracter puternic care nu va fi intimidat de interese personale sau ideologi”, transmite Asociația liderilor economici Partnership for New York.

„Alegerea lui ca primar va fi un prim pas din procesul prin care se dorește ca New Yorkul să rămână un oraș al oportunităților și al creșterii incluzive”, au adăugat reprezentații asociației, promițând că vor contribui la redresarea economiei.

Deși victoria pare aproape pentru Eric Adams, mai multe chestiuni i-ar putea afecta mandatul, printre care se enumeră o anchetă în curs cu privire la un posibil conflict de interese. Aflat la conducerea unei organizații non-profit, președintele districtului Brooklyn este suspectat că a primit donații de la dezvoltatorii imobiliari în schimbul sprijinului său în proiectele lor de construcție.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24