Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barajul Renașterii: Etiopia în conflict cu Egiptul și Sudanul. ONU face apel la calm

baraj_nil.png

Sursa imaginii: 
France24

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată recent, la solicitarea Tunisiei, pentru a dezbate problema controversatului baraj etiopian de pe Nil. Deși Egiptul acuză Etiopia că îi amenință existența, directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu afirmă că se poate ajunge la un acord.

Un acord privind controversatul baraj etiopian de pe Nil este posibil între Etiopia, Egipt și Sudan, doar cu încredere reciprocă, susțin oficialii ONU.

"Se poate ajunge la un acord cu privire la GERD (Marele baraj al Renașterii)", a asigurat Inger Andersen, directoarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). "Pentru a ajunge la un acord optim, încrederea, transparența și angajamentul vor fi esențiale", a adăugat ea.

„Deși s-au înregistrat progrese în multe domenii în timpul negocierilor, nu s-a ajuns la un consens cu privire la unele aspecte critice, cum ar fi dispozițiile pentru gestionarea secetelor prelungite, amenajarea în amonte și în aval a GERD și un mecanism de soluționare a litigiilor”, declară oficialul.

„Amenințare existențială”

Barajul GERD „este o amenințare existențială” pentru Egipt, a subliniat ministrul egiptean de externe Sameh Choukri, solicitând „un acord juridic obligatoriu”. Gestionarea crizei de către Uniunea Africană se află în impas, adaugă ministrul, solicitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a unui proiect de rezoluție propus de Tunisia.

Potrivit acestuia, programul respectiv este „echilibrat și constructiv”. Obținut de AFP, acest proiect solicită soluționarea conflictului în termen de șase luni, încetarea umplerii lacului de acumulare de către Etiopia și includerea în programul Consiliului a acestui dosar restant încă din 2011.

"Dacă supraviețuirea sa este amenințată, Egiptul nu va avea de ales decât să-și apere și să-și protejeze dreptul inerent la viață garantat de lege", a avertizat Sameh Choukri, fără alte detalii.

Omologul său sudanez, Mariam al-Mahdi, fără a menționa proiectul de rezoluție, a declarat că țara sa „cere ajutor” de la Consiliul de securitate pentru a întocmi un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. În opinia sa, lipsa unui răspuns al ONU ar fi interpretată ca o undă verde pentru Etiopia de a continua umplerea rezervorului barajului.

Etiopia, care a considerat că conflictul nu amenință pacea și securitatea internațională, a ales să fie reprezentată la Consiliu de ministrul său pentru Apă, Irigații și Energie.

Obiecțiile  Egiptului și Sudanului „nu sunt îndreptate împotriva GERD, ci mai degrabă vizează oprirea oricărei utilizări a apei de către Etiopia”, declară ministrul Seleshi Bekele Awulachew. "Spre deosebire de Egipt și Sudan, Etiopia nu are rezerve semnificative de apă subterană", adaugă el.

Apel la calm

Trimisul ONU pentru Cornul Africii, Parfait Onanga-Anyanga, a cerut „tuturor părților să abordeze această problemă în mod constructiv și să evite orice declarații care ar spori tensiunile într-o regiune care se confruntă deja cu o serie de provocări”.

„Fiecare dintre țările care împart apele Nilului au atât drepturi, cât și responsabilități, iar utilizarea și gestionarea acestei resurse naturale necesită angajamentul continuu al tuturor națiunilor implicate, cu bună credință, pentru a ajunge la un acord comun”, afirmă el.

În intervențiile lor, membrii Consiliului de Securitate au încurajat toate cele trei țări să-și depășească divergențele în favoarea unui acord sub egida Uniunii Africane.

GERD din Etiopia, de la începutul construcției sale în 2011, a fost subiectul  unui conflict latent cu Egiptul și Sudanul, care se îngrijorează pentru propriile resurse de apă. Etiopia, care intenționează să-și umple din nou rezervorul în iulie și august, susține că barajul este vital pentru nevoile celor 110 milioane de locuitori ai săi.

 

Traducere de Magda Savitchi după articolul publicat de France24