Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eșecul AUR: "La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi"

aur.jpg

Eșecul AUR: "La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi". Sursă foto: AUR/FACEBOOK.

La alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, AUR a obținut 0,5%. Un scor surprinzător? Deloc, explică la RFI România Vadim Pistrinciuc, fost deputat moldovean, în prezent directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice. "La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi pe alți populiști adevărați", explică Vadim Pistrinciuc.

"Pentru noi nu e o surpriză. Cred că toți comentatorii și toate sondajele arătau că acest partid nu o să treacă aici. Sunt câteva motive. Populismul promovat de ei în Moldova nu este populism. 

Noi am avut o guvernare mai populistă decât populiștii din AUR. La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi pe alți populiști adevărați. 

Persoanele care au fost fruntea acestor partide nu sunt persoane noi pentru opinia publică. Sunt persoane care au plecat din partide în derivă. Oamenii au văzut asta doar ca pe o încercare a lor de a ajunge iarăși în politică, în Parlament. 

Și în al treilea rând este comportamentul absolut debordant față de alți oameni, bătăi, chestii dintr-astea. La noi nu merge chestia cu agresivitatea. Trebuie să fie un pic mai alerți. Oamenii nu se așteptau la chestiuni mai agresive. Cum vrei să unești oamenii dacă îi dezbini și îi cerți și în înjuri? Lucrurile astea nu se întâmplă. Nu au mers. Noi știam sigur că nu trece.

În urma alegerilor anticipate de duminică, Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52 de procente, după numărarea a 99% din voturi. 

PAS este urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon, cu 27% și de Partidul Politic Șor, care a obținut cinci procente.

La alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, AUR a obținut 0,5% în timp ce la alegerilor parlamentare din România, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut peste 9% din voturi.

 
Vadim Pistrinciuc, fost deputat moldovean, în prezent directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice.