Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova: Europa a învins în confruntarea ideologiilor dar greul de-abia începe

maia_sandu.png

Maia Sandu după câștigarea alegerilor prezidențiale, Chișinău, 16 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Alegerile din Republica Moldova au fost, în cele din urmă, o confruntare deschisă a ideologiilor aflate acum în rivalitate în plan global. Pe de o parte, s-a aflat modelul occidental, liberal, de partea cealaltă, modelul autoritar, în cazul de față de inspirație rusească.

Fiecare a propus societății propria cale pentru a face din Republica Moldova un stat funcțional, capabil să ofere o viață mai bună cetățenilor săi.

Iar victoria zdrobitoare obținută de partidul președintei Maia Sandu este un semnalul clar că moldovenii își văd un viitor mai bun pe calea europeană.

Cu toată campania colosală de dezinformare și cu toate resursele investite în alianța dintre socialiști și comuniști, soft-power-ul rusesc a înregistrat o înfrângere usturătoare.

Rusia arată, în cele din urmă, că se pricepe mai bine să manevreze avioane și nave de luptă sau să desfășoare trupe decât să se facă simpatică și dorită.

Acum însă, în fața noului guvern de la Chișinău va sta sarcina dificilă a redresării post-criză, concomitent cu aplicarea unor reforme profunde, dintre care cea mai dificilă se anunță a fi cea a justiției.

Un PNRR în miniatură

O șansă pentru Chișinău o reprezintă și sprijinul financiar din partea Uniunii Europene. La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro.

Moldova este singura țară din vecinătatea estică pentru care UE deschide o asemenea linie de finanțare. Fondurile vor fi investite în infrastructura rutieră, în rețeaua energetică, pentru dezvoltarea IMM-urilor, în proiecte de educație dar și pentru a susține reformarea justiției și combaterea corupției. Dacă vreți, un fel de PNRR în miniatură.

Condiția necesară pentru eliberarea banilor era instalarea la Chișinău a unei guvernări pro-europene – obiectiv îndeplinit cu brio. Dar de aici înainte, această condiție nu va mai fi și suficientă, pentru că fondurile vor fi condiționate de îndeplinirea reformelor promise. Iar calea reformelor de succes nu este niciodată pavată cu flori.

Și nu toată lumea va fi bucuroasă să vadă un guvern pro-european de succes la Chișinău. Sistemul de justiție este profund corupt, controlat de rețelele de criminalitate economică și financiară, multe cu legături în Rusia.

O provocare imensă

Rezistența la reformă va fi extraordinară, mai ales în justiție și în administrația publică. Iar întrebarea dificilă este: cu cine pot fi înlocuiți cei corupți? Provocarea din fața viitorului guvern este una imensă.

În final, să remarcăm și eșecul de proporții înregistrat de AUR. Nici măcar un procent, cu toată susținerea din partea Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, cu toate diversiunile și dezinformările la care a apelat în campanie, cum ar fi aceea că România le-ar fi impus vize cetățenilor moldoveni.

AUR a încercat să ”vândă” în Republica Moldova un unionism de factură anti-europeană, în timp ce promovează imaginea unei Românii prăbușite, înrobite și umilite sub jugul Bruxelles-ului.

Nu a ținut, iar opțiunea pro-europeană a moldovenilor s-a dovedit a fi, de departe, majoritară.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 13 iulie 2021