Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul de liberă circulație între statele din Balcanii de Vest aproape de finalizare

majilinda_bregu.jpg

Majlinda Bregu, Secretar general al Consiliului pentru cooperare regională, fost ministru pentru integrare europeană în guvernul albanez
Sursa imaginii: 
Facebook / Majilinda Bregu

Revista presei Europa Plus:

  • Acordul privind libera circulație a cetățenilor între statele din Balcanii de vest este finalizat în proporție de 95%, dar problemele care rămân de rezolvat nu sunt de natură logistică ci mai degrabă politică;
  • Fostul partid de guvernământ din Muntenegru a transmis un mesaj de ”recunoștință” Partidului Comunist chinez;
  • Echipa de basket feminin a Bosniei Herțegovina s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului european fără niciun sprijin financiar din partea statului

Acordul dintre cele șase state din Balcanii de Vest privind libera circulație a cetățenilor doar în baza cărții de identitate este finalizat în proporție de 95%, iar problemele care rămân de rezolvat nu sunt de natură logistică ci mai degrabă politică, a declarat Majlinda Bregu, Secretar general al Consiliului pentru cooperare regională, fost ministru pentru integrare europeană în guvernul albanez, transmite postul Euronews, secțiunea în limba albaneză.

La recent încheiatul summit al Balcanilor de Vest de la Berlin, la care au participat reprezentanți din Albania, Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo și Serbia, nu s-a putut lua o decizie finală tocmai din motive politice, susține ea.

”Există diferende și dispute istorice. De exemplu Kosovo și Serbia trebuie să găsească un limbaj comun de comunicare în această situație. Poate vom reuși la următorul summit. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună, să prezentăm și să discutăm sincer despre problemele care ne despart și poate că la summitul din 6 octombrie, sub președinția slovenă, vom finaliza acordul”, a declarat oficialul albanez.

Una din realizările importante în vederea încheierii unui acord final îl reprezintă eliminarea taxării suplimentare a tarifelor de telefonie mobilă pe timpul călătoriilor între cele șase state din regiune, începând cu 1 iulie a.c.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Comisarul european pentru bună vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, au participat la recentul Summit al statelor din Balcanii de Vest de la Berlin și au transmis participanților încurajări privind încheierea cât mai grabnică a acordului.

 

Muntenegru: Mesaj de ”recunoștință” pentru Partidul Comunist din China

Partidul Democrat al Socialiștilor din Muntenegru (DPS), a transmis un mesaj oficial recentului Congres al Partidului Comunist Chinez, organizat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea partidului, în care mulțumește pentru sprijinul și colaborarea în proiectul de construcție a unei autostrăzi în Muntenegru, proiect blocat în prezent, transmite publicația mina.news.

DPS este succesorul Ligii comuniștilor din Muntenegru, formațiune care a condus țara pe toată perioada în care aceasta a făcut parte din fosta Republică Socialistă Federativă a Iugoslaviei, adică din 1945 și până în 1991. De atunci DPS s-a aflat aproape fără întrerupere la putere, până după alegerile din 2020 când a intrat în opoziție.

”Proiectul autostrăzii Bar-Boljare este cel mai important proiect de infrastructură din istoria recentă a Muntenegrului, ceea ce face din China unul din cei mai importanți parteneri politici și economici ai țării noastre. Sperăm ca prima secțiune a autostrăzii să fie finalizată cât mai curând”, se arată, printre altele, în lungul mesajul transmis la Congresul Partidului Comunist chinez de secretarul general al DPS, Aleksandar Bogdanović. Acesta și-a exprimat totodată ”recunoștința” pentru inițiativa Chinei de a include Muntenegru în mega proiectul Drumul Mătăsii, dar și pentru ajutorul acordat Chinei pe timpul pandemiei.

La sfârșitul lunii februarie 2014, guvernul Muntenegrului, condus atunci de Milo Djukanovic (actualul președinte al țării, tot din partea DPS), a semnat un acord cu compania de stat chineză CRBC (China Road and Bridge Corporation) pentru proiectarea și construirea unei secțiuni de 42 de kilometri între capitala Podgorica și orașul Kolasin din nord, în baza unui acord de împrumut, tot de la statul chinez.

În prezent secțiunea nu este finalizată, iar lucrările au fost oprite, datorită nerambursării la timp a ratelor împrumutului. Autoritățile de la Podgorica s-au văzut nevoite în primăvara acestui an să ceară ajutorul financiar al Uniunii Europene, pentru a continua finanțarea proiectului, dar nu au primit un răspuns oficial.

 

Bosnia: Performanțe sportive internaționale fără bani de la stat

Echipa de baschet feminin a Bosniei Herțegovina a reușit recent performanța de a se califica în sferturile de finală ale Campionatului european din Franța și Spania, o premieră în ultimii 20 de ani.

Opinia publică și întreaga lume sportivă din țară este însă indignată pentru că autoritățile statului nu au finanțat nici măcar deplasarea echipei în vederea disputării partidelor de la turneul final, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba bosniacă.

”Asociația națională de baschetet din Bosnia Herțegovina a cerut Ministerului Culturii și Sportului 15 000 de euro din cei 113 000 de euro necesari deplasării la Campionatul European, dar cererea a fost respinsă, sub motivul că nu a fost înregistrată corect”, spune Vesna Bajkuša, una din cele mai mari jucătoare de baschet din fosta Iugoslavie, deținătoare a medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988.

”Guvernanții acum o să se fotografieze zâmbitori cu fetele și după câteva zile totul cade în uitare. Ne-am obișnuit. Noi, sportivii bosniaci medaliați la marile competiții internaționale, nu primim nicio pensie viageră, așa cum se întâmplă în țările civilizate, așa că ne-am obișnuit”, adaugă indignată marea sportivă care susține că în Republica Srpska, cealaltă entitate administrativă a Federației bosniace, această problemă a fost rezolvată.

Potrivit sursei citate, Ministerul tineretului și sportului din Republica Srpska ar fi acordat, doar anul acesta, un buget de 3 517 100 de mărci bosniace (cca 1,7 milioane de euro) pentru finanțarea organizațiilor sportive profesioniste.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Kridens Laçi - Albania

Luka Sitarica - Muntenegru

Svetislav Dragovic - Bosnia Herțegovina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista Europa Plus din 13 iulie 2021