Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Fenechiu (PNL): Amendamentul UDMR la proiectul de desființare a SIIJ este binevenit

daniel_fenechiu_amendament_udmr_desfiintare_siij.jpg

Daniel Fenechiu consideră binevenit amendamentul UDMR la proiectul de desființare a Secției Speciale (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Daniel Fenechiu consideră binevenit amendamentul UDMR la proiectul de desființare a Secției Speciale (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

PNL susține desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în varianta ministrului Stelian Ion, declară la RFI senatorul liberal Daniel Fenechiu, membru al Comisiei Juridice. El precizează că ar vota amendamentul UDMR, prin care atribuțiile Secției Speciale ar trece la Parchetul General, dar afirmă că se va supune deciziei partidului.

USR PLUS și UDMR au de câteva zile schimburi de replici contondente, pe tema desființării Secției Speciale. Totul a plecat de la un amendament depus de UDMR, prin care atribuțiile SIIJ ar urma să treacă la o structură a Parchetului General, lucru criticat de ministrul Justiției, Stelian Ion, care ar vrea ca dosarele să meargă la parchetele specializate, în funcție de fiecare speță.

Liberalul Daniel Fenechiu spune că PNL susține varianta lui Stelian Ion: ”PNL s-a pronunțat atât în cadrul coaliției, cât și în cadrul Guvernului. Forma ieșită de la Ministerul Justiției, aceea fără amendamente fiind însușită de PNL. Deci practic, din perspectiva poziționării politice, PNL susține forma pe care Stelian Ion a avizat-o în Guvern și a trimis-o în Parlament”.

 

Diferențe de viziune pe tema desființării SIIJ

 

Senatorul precizează că ”există o diferență între poziția PNL și anumite poziționări în interiorul PNL sau anumite analize care se fac pe forma actuală a proiectului legislativ și pe ce s-ar putea modifica. Deci nu cred că din perspectivă publică PNL a avut vreo poziție care să împiedice în vreun fel rapida adoptare a legii pentru desființarea Secției Speciale. Faptul că UDMR a venit cu un amendament este o chestiune care, cred eu, nu poate fi imputabilă UDMR, mai ales în contextul în care rațiunile amendamentului sunt destul de bine explicate de colegii de la UDMR și suntem într-o situație în care practic, la nivelul coaliției trebuie să se ia o decizie politică, pe bază de argumente, care să tranșeze această problemă”.

 

Moșteanu: Sesiunea extraordinară, exclusă, în lipsa unui acord în coaliție privind SIIJ

 

Contre în coaliția de guvernare pe tema desființării SIIJ

 

Întrebat dacă ar vota amendamentul UDMR prin care atribuțiile Secției Speciale ar trece la Parchetul General, Daniel Fenechiu a răspuns afirmativ: ”Da, mi se pare o soluție mai bună decât legea fără amendament, însă eu sunt un parlamentar disciplinat și cum la baza programului de guvernare au stat anumite asumări electorale și la PNL și la USR, de desființare a Secției Speciale, cred că este o prioritate desființarea Secției Speciale și bineînțeles că mă voi supune deciziei pe care o ia PNL, însă în interiorul PNL și în orice discuție argumentată, apreciez că amendamentul UDMR este binevenit”.

 
Daniel Fenechiu, despre disensiunile din coaliție pe tema desființării SIIJ