Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: Zeci de persoane arestate după protestele de duminică

cuba_arestari.png

Un demonstrant este forțat să urce într-o mașină a poliției, Havana, Cuba, 12 iulie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Peste o sută de persoane, printre care și disidenţii Guillermo Farinas, Jose Daniel Ferrer şi Luis Manuel Otero Alcantara, au fost arestate în Cuba după manifestaţiile istorice de duminică,  relatează Agerpres care citează agențiile internaționale.

Potrivit unei liste cu nume publicate pe Twitter de mişcarea de protest San Isidro, începând de luni seară 114 persoane au fost plasate în detenţie sau raportate ca dispărute, printre care Jose Daniel Ferrer, unul dintre principalii disidenţi din ţară

”Tratați ca niște deșeuri”

Regizorul Yunior Garcia, unul dintre liderii mişcării 27N, apărută după o manifestaţie inedită a artiştilor de la 27 noiembrie anul trecut pentru a cere mai multă libertate de expresie, a fost şi el arestat duminică, apoi eliberat luni după-amiază. 

El şi-a relatat experienţa pe Facebook, explicând că s-a deplasat duminică împreună cu un grup de prieteni la Institutul cubanez de radio şi televiziune (ICRT) pentru a cere să susţină un discurs de 15 minute în faţa camerelor.

Dar „o hoardă de conservatori radicali şi mai multe grupuri de Răspuns rapid (forţe de ordine în civil – n.r.) ne-au refuzat” şi „am fost loviţi, ridicaţi cu forţa şi aruncaţi într-un camion, ca nişte saci cu moloz”, a denunţat el.

„Am fost trataţi ca nişte deşeuri”, a estimat el, explicând că au fost transportaţi la centrul de detenţie Vivca, din Havana, unde au văzut apoi „sosind zeci de tineri”.

Printre persoanele arestate duminică se află şi Camila Acosta, o cubaneză în vârstă de 28 de ani, reţinută luni, potrivit lui Alexis Rodriguez, redactorul şef al secţiei internaţionale a jurnalului madrilen ABC, cu care ea colabora de şase luni.

Reacții internaționale

Julie Chung, secretar de stat adjunct al SUA pentru Americi, a denunţat pe Twitter „violenţa şi arestările manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia activiştilor independenţi, printre care Guillermo ‘Coco’ Farinas, Jose Daniel Ferrer, Luis Manuel Otero Alcantara şi Amaury Pacheco”.

„Cerem eliberarea lor imediată”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană le-a cerut  autorităţilor cubaneze să ''asculte'' nemulţumirile populaţiei şi să autorizeze manifestaţiile, transmit Reuters şi AFP.

''Susţinem dreptul popoarelor de a se exprima într-o manieră paşnică şi le cerem autorităţilor să autorizeze aceste manifestaţii şi să asculte nemulţumirile manifestanţilor'', a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, desfăşurată la Bruxelles.

Ministrul spaniol al afacerilor externe a cerut și el autorităţilor cubaneze să respecte dreptul cetăţenilor de a protesta şi a solicitat eliberarea „imediată” a Camilei Acosta, relatează Agerpres.

Rusia a avertizat împotriva oricărei 'ingerinţe străine' în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei unde autorităţile se confruntă cu manifestaţii de o amploare considerată istorică împotriva puterii comuniste, relatează AFP.

'Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă', se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au demonstrat duminică în zeci de oraşe şi sate ale ţării, strigând „Libertate!” şi „Jos dictatura!”.