Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”O sărbătoare dedicată personalului sanitar și eforturilor pentru vaccinare”

amb.jpg

Excelența sa, doamna Laurence Auer, ambasador al Franței în România
Sursa imaginii: 
Facebook / Ambassade de France en Roumanie

Ziua Națională a Franței este dedicată anul acesta personalului sanitar, eforturilor care s-au făcut, inclusiv pentru accelerarea campaniei de vaccinare, se arată în mesajul trimis RFI România de către Excelența sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București. 14 iulie este, de asemenea, un simbol al atașamentului națiunii franceze față de valorile sale fundamentale:

Sunt fericită să particip la prima aniversare a Franței în calitate de ambasador al Franței în România. Nu putem sărbători această zi specială așa cum am fi vrut. Mulțumesc RFI România pentru că mi-a propus să transmit acest mesaj. După mai mult de un an de luptă împotriva pandemiei, vrem să dedicăm această sărbătoare în primul rând personalului sanitar, eforturilor care s-au făcut, inclusiv pentru accelerarea campaniei de vaccinare, în Franța, în România și în toată lumea.

14 Iulie este un simbol al atașamentului națiunii franceze față de valorile sale fundamentale și are o semnificație specială și pentru francezii din România. Sărbătorim astăzi Libertatea, Egalitatea și Fraternitatea, care împreună formează deviza Republicii și, în sens mai larg, un ideal: acela al toleranței, al respectului reciproc, pentru democrație și progres. Toate acestea sunt valori europene, împărtășite atât de Franța cât și de România.

De când am preluat acest mandat observ puterea acestor valori în țările noastre. Relația bilaterală dintre țările noastre este specială. Sunt apropieri istorice dar sunt și conexiuni puternice care se întrevăd în viitor. Mandatul meu este dedicat acestei duble misiuni: cooperarea bilaterală și valorile europene.

Cu șase luni înainte de preluarea de către Franța a președinției Uniunii Europene pot spune că foaia de parcurs pe care ne-am asumat-o și pe care am reînnoit-o în 2020, include ambiții puternice, pentru relația franco-română și pentru obiectivele de viitor ale Europei.

Astăzi, Comisia Europeană aprobă pachetul pentru Tranziția Verde, una din temele de bază ale Planului de Relansare. Dezbaterea despre viitorul Europei, lansată de președintele Iohannis, este importantă pentru noi și mulțumesc autorităților române pentru această abordare. Abordăm această perioadă de relansare în pandemie într-un spirit de solidaritate dar și de ambiție. Puteți conta pe mine că pe timpul întregului meu mandat pentru a construi împreună proiecte în spiritul valorilor europene, de speranță și de progres. România poate conta pe susținerea Franței, pe prietenia și stima noastră”.