Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI: ”Stelian Ion a luat-o pe arătură”. Ce compromis propune UDMR pentru SIIJ?

Kelemen Hunor importuri cereale Ucraina oprite perioada limitata.png

Kelemen Hunor: Ucraina trebuie ajutată, dar nu-i putem falimenta pe fermierii români
Kelemen Hunor: Ucraina trebuie ajutată, dar nu-i putem falimenta pe fermierii români
Sursa imaginii: 
arhiva RFI

Argumentele ministrului Justiției pe tema SIIJ nu au substanță, a luat-o pe arătură, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. Președintele UDMR îi răspunde lui Stelian Ion în scandalul din coaliție legat de desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților. Uniunea propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul se opune și vrea ca dosarele să meargă la parchetele specializate.

Kelemen Hunor explică poziția UDMR pe tema desființării SIIJ: ”Vom discuta în continuare și încercăm să găsim o soluție. Eu am mai avut o propunere, un compromis, despre acest lucru nu a vorbit nimeni în aceste zile, dar deocamdată nu am un răspuns la această propunere din partea colegilor. Eu luni, la discuțiile din coaliție, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desființarea SIIJ și atribuțiile trec la Procuratura Generală și hai să lăsăm așa un an de zile, să vedem cum funcționează și când vom dezbate, când vom aproba legile justiției se pot face nuanțele și dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcționează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe. Dacă nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”.

 

Moșteanu: Sesiunea extraordinară, exclusă, în lipsa unui acord în coaliție privind SIIJ

 

Daniel Fenechiu (PNL): Amendamentul UDMR la proiectul de desființare a SIIJ este binevenit

 

Liderul UDMR îl acuză pe ministrul Justiției, Stelian Ion, că ”a luat-o pe arătură”: ”Eu am văzut o oarecare rigiditate sau chiar o inflexibilitate uriașă că ori faceți așa cum spunem noi ori sunteți dușmanii Justiției. Văd că unii când nu mai au argumente, atunci o iau pe arătură foarte repede”.

 

”Argumentul lui Stelian Ion legat de Schengen și MCV este o prostie”

 

Stelian Ion a declarat la TVR că ”dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii sau vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”. Kelemen Hunor taxează declarațiile ministrului Justiției: ”Stelian Ion sugerează că noi susținem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obișnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzație lipsită de substanță și de substanță cenușie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declarație. Eu așa știu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen și ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda și de Franța, nu de vecinii noștri. Este o prostie să spui așa ceva, să sugerezi așa ceva, dar asta este, ne-am obișnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”.

 
Kelemen Hunor, despre scandalul din coaliție legat de desființarea SIIJ