Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”A venit timpul să-i tăiem banii lui Orbán” (Der Spiegel)

Cresc îngrijorările legate de atitudinea tot mai ostilă a premierului ungar la adresa Uniunii Europene. ”Este timpul să reducem finanțarea pentru Viktor Orbán” - iată titlul unui editorial al revistei germane Der Spiegel.

Pentru revista germană, premierul maghiar și alți populiști cu păreri asemănătoare nu fac decât să calce în picioare valorile UE cu o nepăsare tot mai mare.

Europa are însă la dispoziție o cale eficientă de acțiune și este timpul să o folosim: trebuie să reducem fondurile europene ale Ungariei.

Recent, prim-ministrul maghiar Viktor Orbán publica o reclamă pe o pagină a ziarului german de mare tiraj Bild și într-o serie de ziare europene, în care își expunea opiniile despre Uniunea Europeană.

Astfel, aflăm că el că respinge un imperiu european, că vrea să protejeze „poporul european” de migrație și pandemii și că nu are nicio încredere în Parlamentul European.

 

Orbán se simte intangibil

Orbán și-a subordonat presa și a restricționat libertatea din țara sa. El denunță comunitatea LGBTQ dar în același timp și-a îmbogățit prietenii și membrii familiei cu bani de la Bruxelles.

Cu toate acestea, se pare că el se simte acum în siguranță, batjocorind public UE. Orbán n-are de ce să se teamă de vreo consecință - cel puțin nu de vreuna care l-ar răni cu adevărat.

Atunci când Orbán ignoră o hotărâre a Curții Europene de Justiție, Comisia Europeană nici măcar nu se pune în mișcare pentru a institui măsuri punitive.

Țări precum Polonia, unde partidul de guvernământ PiS a pus în mare măsură sistemul judiciar sub controlul său, se pot aștepta, de asemenea, la clemență.

Există motive întemeiate pentru ca UE să nu intervină prea mult în politica statelor sale membre, ale căror guverne au fost, la urma urmei, alese democratic. Dacă Polonia nu vrea să primească refugiați sirieni, atunci acest lucru este regretabil din perspectivă umanitară, dar nu este un motiv suficient pentru o pedeapsă.

Cu toate acestea, pe termen lung, ceea ce se întâmplă în Ungaria și Polonia va distruge bazele UE. Politicienii folosesc adesea termenul „comunitate de valori” cu ușurință, dar în cazul Uniunii Europene, utilizarea acestuia este justificată.

O comunitate ai cărei membri cedează o parte din puterea lor pentru ca întregul să funcționeze unitar nu poate exista fără credințe comune.

Așa încât, cei care nu împărtășesc ideile europene de democrație, stat de drept și protecția minorităților, nu au de ce să se bucure de beneficiile Uniunii Europene.

 

Subminarea UE cu banii contribuabilului european

Până cu ceva timp în urmă, Bruxelles nu avea mijloace eficiente de a sancționa nepotismul și tendințele autocrate ale lui Orbán. Însă mecanismul european al statului de drept este acum în vigoare - încă din toamna anului trecut.

Poate fi folosit pentru a lovi guvernele exact acolo unde le doare: la bani.

Ungaria va alege un nou parlament la începutul anului viitor și nu ne putem permite ca un lider care subminează Uniunea Europeană să își finanțeze campania folosind banii contribuabililor din Europa. O astfel de clemență are, în realitate, un efect coroziv asupra UE în ansamblu.

Totuși, presiunea din partea Parlamentului European și a publicului începe să aibă efect.

Von der Leyen nu a aprobat eliberarea banilor din fondul de refacere, solicitați de Ungaria. Țării i s-a cerut mai întâi să sublinieze modul în care va preveni drenarea banilor în buzunarele prietenilor lui Orbán.

Acesta este un semnal bun, dar rămâne de văzut cât de departe va merge în cele din urmă președintele Comisiei. Dacă Orbán scapă cu câteva schimbări cosmetice, va triumfa și de această dată.

Von der Leyen a declarat miercuri că intenționează să aplice mecanismul statului de drept în această toamnă. Mai bine mai tarziu decât niciodată. Dar o acțiune imediată ar fi mai bună. În ultimii ani au fost deja aduse suficiente daune, scrie Der Spiegel.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 19 iulie 2021