Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniunea Europeană va investi 8,7 miliarde de euro în șase republici ex sovietice

autostrada.jpg

Porțiune din autostrada E117 care va lega Georgia de Iran
Image source: 
wikipedia.org

Banii vor veni în următorii cinci ani. Armenia va primi 1,6 miliarde de euro, iar o parte din fonduri vor plăti finalizarea Autostrăzii Nord – Sud care leagă Georgia și Iranul, via Armenia. Din Revista presei Europa Plus de astăzi aflăm și că ambasadoarea americană la Tbilisi a protestat contra uciderii unui cameraman care filma pregătirile marșului LGBTQ+ din Georgia. 

Postul Vocea Americii, secțiunea în limba georgiană, prezintă declarațiile ambasadoarei americane la Tbilisi, Kelly Degnan, vis-a-vis de uciderea cameramanului Lekso Lashkarava. Acesta a fost atacat de demonstranți extremiști pe 5 iulie, în timp ce filma pregătirile pentru marșul LGBTQ+. În urmă cu câteva zile, cameramanul a murit la spital. 50 de jurnaliști au fost atacați pe 5 iulie, iar marșul a fost anulat.

 „Ambasada Statelor Unite la Tbilisi transmite cele mai profunde condoleanțe familiei domnului Lekso Lashkarava, în special mamei lui Lekso, colegilor săi de la TV Pirveli și tuturor celor șocați și întristați de moartea sa.

Lekso lucra în spatele camerei, așa că, în ciuda anilor de serviciu ca profesionist în mass-media, este posibil ca mulți să nu-l fi recunoscut când a fost atacat violent de oameni fără respect față de viață. Curajul de care a dat dovadă apărându-și colegul și atașamentul pe care îl avea pentru libertățile fundamentale, reprezintă cele mai bune calități ale poporului georgian”, a declarat ambasadoarea.

 „Arestarea mai multor persoane în legătură cu atacul lui Lekso este un prim pas pozitiv spre justiție. Siguranța fiecărui jurnalist georgian și credibilitatea democrației din Georgia, cer ca toți cei care au atacat cetățeni pașnici și jurnaliști în 5 și 6 iulie sau care a incitat la violență, să fie identificați, arestați și urmăriși penal cu toată strictețea legii,” a adăugat diplomatul european.

         

Bani europeni pentru finalizarea autostrăzii Georgia-Iran via Armenia

UE investește 1,6 mld Euro  pentru cinci proiecte în Armenia. Banii vor intra în țară în următorii 5 ani, scrie portalul civilnet.am din Armenia, și fac parte din programul Relansare, stabilitate și reforme al Uniunii Europene pentru Armenia și cinci alte țări foste sovietice: Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. În total, Uniunea va investi în regiune 8,7 miliarde de euro, inițiativa făcând parte din Parteneriatul Estic.

Cea mai importantă investiție din Armenia, vizează continuarea lucrărilor la autostrada Nord-Sud care va lega Georgia și Iranul via Armenia. Autostrada este evaluată la 712 milioane de dolari.

Belarus a anunțat luna trecută că se retrage din parteneriat după ce Bruxelles-ul a impus sancțiuni severe Minskului.

 

 

Premiu pentru o regizoare kazacă la Festivalul Rainbow de la Londra

Regizoarea kazacă, Sharipa Urazbayeva, a câștigat premiul pentru cea mai bună realizatoare feminină la a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Rainbow din Londra, relatează Tengrinews.kz. Sharipa Urazbayeva a primit distincția pentru lungmetrajul Mariam.

„A fost neașteptat pentru mine. Filmul Mariam a câștigat deja mai multe premii internaționale și am crezut că destinul său în cadrul festivalurilor s-a încheiat. Obținerea unui premiu pentru regie, în special pe cel de cea mai bună regizoare din Asia Centrală în Europa, îmi dă un sentiment incredibil”, a spus Sharipa.

Mariam spune povestea soției unui cioban, mama a patru copii, care, după dispariția soțului ei, rămâne singură în timpul sezonului ploios din stepă.

Filmul a fost deja prezentat spectatorilor la festivalurile din Locarno, Toronto, Busan, precum și în Turcia și Spania.

 

Layla și Majnun, Romeo și Julieta din Orient

„Pentru ea, sufletul meu ar dansa/ Ei îi aparținea bucuria zilelor mele/Vânturi, duceți-mă la ea/Vânturi, aduceți-o înapoi la mine,” sună versurile unui celebru poem, Leila și Majnun, scris de marele poet persan din secolul al XII-lea, Nizami Ganjavi.

Poemul a fost publicat în ediție specială, în limba ucraineană, pentru a marca împlinirea a 880 de ani de la nașterea lui Nizami Ganjavi, scrie trend.az. Versurile au fost traduse pentru prima dată în ucraineană, în 1947, de scriitorul Leonid Pervomaysky . Astăzi, este singurul poem al lui Nizami complet tradus în ucraineană.  Nizami Ganjavi este considerat cel mai mare poet romantic din literatura persană. Opera sa este împărtășită de Afganistan, Azerbaidjan, Iran, Kurdistan și Tadjikistan.

Lord Byron a numit acest poem drept Romeo și Julieta Orientului. Povestea este una adevărată, Layla, fata unei familii bogate, se îndrăgoștește de un tânăr pe nume Qays ibn al-Mullawah. Povestea lor nu este pe placul tatălui care o căsătorește cu un aliat politic. Qays își pierde mințile de durere și este denumit de tribul său – Majnun, adică nebunul.

Layla va avea o căsătorie nefericită și moare. Iubitul ei dispare de acasă pentru a fi găsit și el mort lângă mormântul ei din deșert. Pe o piatră, aproape de mormântul ei, Qays a scris trei versuri care fac parte și astăzi din poem: „Stați pe loc, stele pe cer/Stați pe loc, momente de timp/Pentru eternitate inima mea va aparține numai ei.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Djamila Khaspoladova, Azerbaidjan        

Saba Khujadze, Georgia               

Yenglik Onerbayeva, Kazakhstan

Nune Grigoryan, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 iulie 2021