Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO, în căutarea unui nou șef. Va fi acesta un estic?

nato.jpg

Sediul NATO din Bruxelles
Sursa imaginii: 
nato.int

Alianța Nord-Atlantică începe să facă planuri pentru viitorul său șef. Mandatul norvegianului Jens Stoltenverg se va încheia în toamna anului viitor. Discuțiile formale abia au început la sediul alianței, iar viitorul șef ar urma să fie anunțat la summitul liderilor NATO de la Madrid, programat pentru sfârșitul primăverii viitoare sau la începutul verii lui 2022, noteaza Politico Europe.

La mai bine de 70 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din lume, sunt voci europene care cred  că a venit vremea ca viitorul secretar general al NATO să fie o condus de o femeie.

La fel, analiștii apreciază că o personalitate dintr-un stat al Europei de Est ar putea prelua conducerea Alianței.

În mod tradițional, SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt cele mai influente state în procesul decizional, despre care ne-a vorbit profesorul de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca Valentin Naumescu

“De obicei, considerentele politice sunt importante, trecutul omului politic respectiv, modul în care a apărat valorile Alianței Nord Atlantice, angajamentul pentru relația transatlantică sunt lucruri importante, pentru că e vorba de o alianță politico-militară și criteriul principal este cel de încredere, deci credibilitatea omului politic, bărbat sau femeie, evident, acest lucru nu contează, dar există și acest tip de semnal geopolitic pe care, unoeri, aliații doresc să-l transmită, deci se iau în considerare mai mulți factori, este de obicei o sinteză a mai multor considerente strategice și de obicei un astfel de proces decizional durează cam un an. “

 

 

 
Profesorul de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, Valentin Naumescu