
Politică
Fost deputat moldovean, care figurează în mai multe dosare, a părăsit țara. PAS:”E o bătaie de joc, a fost lăsat să plece”
1074201_5ee773a47660b.jpg

”Desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze”. ”În prezent, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon a vreunei măsuri preventive”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Oamenii legii susțin că în funcție de comportamentul lui Platon ”în cadrul procedurilor în curs de desfășurare, Procuratura va reacționa și va propune luarea măsurilor reieșind din cerințele Legii de procedură penală, inclusiv aplicarea măsurilor privative, după caz”. ”Potrivit legislației, procurorul de caz este unica figură procesuală care decide, în limitele dreptului discreționar de care dispune, asupra necesității aplicării sau neaplicării măsurii preventive în privința figuranților din procedurile pe care le au în gestiune”, se mai arată în comunicatul PG.
În același timp, Procuratura Generală respinge acuzațiile deputatului PAS la adresa procurorului general care ar fi permis plecarea lui Platon și îi recomandă parlamentarului ”să trateze cu atenție și responsabilitate asemenea învinuiri, lipsite de temei”.
Vicepreședinte PAS: ”Întrebarea care și-o pune acum fiecare – de ce procurorul general este de partea hoților?”
De partea sa, vicepreședintele PAS, Sergiu Livinenco, consideră că Procuratura Generală a confirmat temerile multor cetățeni. ”Și anume că aceasta s-a transformat în purtătoarea de cuvânt a pușcărabilului Veaceslav Platon. Din păcate, Veaceslav Platon este acea piatră legată de gâtul procurorului general, care-l trage tot mai mult la fund. Votul din 11 iulie a arătat că majoritatea cetățenilor nu mai vor să tolereze nedreptatea și impunitatea, iar hoții trebuie să stea la pușcărie. Întrebarea care și-o pune acum fiecare – de ce procurorul general este de partea hoților?”, se întreabă vicepreședintele PAS.
”Este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova. Or, din câte se știe, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie. Nu știu ce explicații va găsi și de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că așa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit pușcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din țară nu pot apriori să reformeze justiția și să lupte cu corupția. Adică nu pot face dreptate așa cum a cerut poporul Republicii Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021”, afirmă deputatul Sergiu Litvinenco.
Fostul premier moldovean, Ion Sturza: ”Procurorul general ar trebui să-și dea demisia după ce l-a lăsat pe Platon să plece”
A venit cu o reacție și fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza. El consideră că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ar trebui să-și dea demisia după ce l-a lăsat pe Platon să părăsească R.Moldova.”Alexandru, e timpul să pleci. Ești cea mai mare dezamăgire din ultimii ani. Am crezut că ai ambiție, ești profi și vei face față mafiei din sistem. Cândva mi-ai promis personal. Nu a fost să fie. Cel mai trist - ești unul dintre ei. Ai sfidat nu un președinte - repetat și arogant, ai sfidat o întreagă țară. Noi am rămas ca proștii, hoții au devenit „ai voștri”, a scris Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.
Avocatul lui Platon: ”Clientul meu va reveni în țară în 10 zile. A plecat pentru că are probleme personale”
Avocatul lui Platon a declarat pentru portalul Anticorupție de la Chișinău că clientul său ar urma să revină în zece zile. ”Clientul meu m-a anunţat că pleacă, dar nu mi-a comunicat prea multe detalii. A spus că are probleme personale, ceva legat de sănătate. A plecat în Cehia, iar în rută era inclus şi oraşul Londra, dar nu a coborât acolo”, susține Ion Crețu.
Avocatul a precizat că clientul său nu are interdicţii de a părăsi ţara şi nici nu i-au fost impuse de instanţă atunci când a fost eliberat din închisoare. În același timp, apărătorul a confirmat că Veaceslav Platon are statut de inculpat în alte dosare penale, aflate în gestiunea Judecătoriei Chişinău şi că a ales să plece în această perioadă pentru că nu erau programate şedinţe de judecată. ”A fost programată o singură şedinţă, în dosarul de învinuire a lui Viorel Morari, în care Platon are statut de parte vătămată. Nu este obligatoriu să participe la şedinţă, va fi suficientă prezenţa mea”, a mai precizat avocatul Ion Creţu.
Anterior, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a declarat că Igor Dodon este responsabil de eliberarea din închisoare a lui Platon. În opinia Maiei Sandu, justiția din R.Moldova a rămas la cheremul grupărilor criminale. ”Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede Procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare”, a declarat Maia Sandu.
Veaceslav Platon a fost eliberat din arest pe 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost admis. Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat.
Amintim că, în iulie 2016, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev, după ce a fost dat în urmărire internațională, iar la sfârșitul lunii august a fost extrădat autorităților din R.Moldova. Platon ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de aproape un miliard de lei. Banii au fost obținuți prin trei credite de la Banca de Economii, în noiembrie 2014. Platon neagă acuzațiile ce i se aduc, menționând că dosarul său ar fi fost fabricat de Vlad Plahotniuc.