Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanț critic al lui Sorin Cîmpeanu, realizat de SAR

Bilant critic Sorin Cimpeanu SAR.jpg

Sorin Cîmpeanu a înregistrat multe restanțe în primele șase luni de mandat, potrivit SAR (Sursa foto: Facebook/Sorin Cîmpeanu)
Sorin Cîmpeanu a înregistrat multe restanțe în primele șase luni de mandat, potrivit SAR (Sursa foto: Facebook/Sorin Cîmpeanu)

Bilanț pe un ton critic al primelor șase luni din mandatul ministrului Educației, realizat de Societatea Academică din România. Sorin Cîmpeanu a fost unul dintre cei mai vizibili membri ai Guvernului, însă acest lucru nu s-a tradus în politici favorabile sistemului de învățământ, potrivit raportului SAR. Documentul remarcă un deficit de măsuri coerente privind educația timpurie, programul ”masa caldă în școli” și publicarea tezelor de doctorat.

Autoarea documentului SAR, Antonia Pup, spune la RFI cum arată bilanțul lui Sorin Cîmpeanu: ”S-a reușit să se țină pe agenda publică acest subiect al măsurilor educaționale luate în urma consultării specialiștilor și un mare câștig este că s-au organizat totuși examenele naționale, în urma asumării de către ministru. Vorbim însă de o serie de promisiuni, care pur și simplu trădează faptul că se pregătește o reformă a educației. Atâta timp cât nu s-au luat în momentul de față nici un fel de măsuri pentru a pregăti viitorul an școlar, nu s-au susținut măsurile impopulare, dar necesare, precum obligativitatea participării la programul de educație remedială sau prelungirea anului școlar, pentru a se asigura că toți elevii au acces la o învățare accelerată, pentru a recupera conținuturile din pandemie, în schimb, vedem că se vorbește foarte mult despre echitate”.

 

Elevii, despre ordonanța din transport: Sorin Cîmpeanu le dă o nouă țeapă elevilor navetiști

 

Ministrul Educației vrea mai multe săptămâni de școală și mai puțină vacanță

 

Antonia Pup remarcă faptul că ”Guvernul a măcelărit cadrul legislativ care să permită participarea tuturor elevilor la școală, pentru că nu mai au transport gratuit, ei au acest decont, care este favorabil doar operatorilor de transport, care vor să facă în continuare evaziune fiscală, fără un contract de serviciu public, prin care să se prevadă această gratuitate pentru elevi”.

”Am inclus măsurile din învățământul superior. Plus că se va face acel registru unic, cu diplomele și titlurile universitare acordate de-a lungul carierei, care a fost una dintre temele principale din comunicarea lui Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor la vremea respectivă. A ajuns ministru, nu s-a mai făcut nimic. În schimb, s-a umblat foarte mult la legislația CNATDCU, tocmai pentru a slăbi lupta împotriva plagiatelor”, mai spune coordonatoarea de advocacy de la SAR.

 
Antonia Pup, despre bilanțul lui Sorin Cîmpeanu