Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aderarea la UE, obiectiv comun al R.Moldova, Georgiei și Ucrainei. Declarație, semnată la Batumi

maia_batumi.jpeg

Maia Sandu, Salome Zourabichvili și Volodymyr Zelensky au semnat o declarație comună prin care își doresc să consolideze cooperarea trilaterală în ceea ce privește integrarea europeană
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Președinții Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, prezenți la Summitul de la Batumi, au semnat o declarație comună prin care își doresc să consolideze cooperarea trilaterală în ceea ce privește integrarea europeană. De asemenea, liderii celor trei state au reiterat angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper al Georgiei, Moldovei și Ucrainei.

Integrarea europeană nu are alternativă pentru cele trei state și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană, susțin Maia Sandu, Salome Zourabichvili și Volodymyr Zelensky. Potrivit celor trei șefi de stat, au fost realizate progrese considerabile în relațiile cu Uniunea Europeană.”Susținuți de voința puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniți în hotărârea noastră de a lucra în vederea obținerii recunoașterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE”, se arată în declarația semnată de cei trei președinți.

Președinții Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei declară că acordarea perspectivei europene celor trei parteneri asociați ”va fi un stimulent puternic și va oferi un impuls pentru reforme mai profunde și mai cuprinzătoare”.

Totodată, Maia Sandu, Salome Zourabichvili și Volodymyr Zelensky au convenit să continue să lucreze cu instituțiile europene pentru punerea în practică a tuturor oportunităților și potențialului oferit de prevederile Acordurilor de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare care prevăd integrarea treptată în piața internă a UE.

Să mai spunem că, cei trei lideri au reiterat sprijinul constant pentru Parteneriatul Estic, menționând că vor lucra împreună cu alți parteneri interesați și cu instituțiile UE pentru a se asigura că Parteneriatul Estic dezvoltă o agendă strategică orientată spre viitor și rămâne o politică puternică și eficientă care reflectă nevoile, ambițiile și aspirațiile fiecărui partener. ”În același timp, noi reiterăm așteptările de a stabili obiective ambițioase pe termen lung pentru Parteneriatului Estic și de a spori viziunea strategică a acestuia. În acest context, noi credem că Summit-ul Parteneriatului Estic din decembrie ar trebui să ofere un nou impuls politic și strategic pentru inițiativă și suntem pregătiți să contribuim activ la orientarea spre rezultate și realizarea cu succes a acestuia”, se mai arată în declarația seamnată de președinții R.Moldova, Georgiei și Ucrainei.

De asemenea, cei trei șefi de stat dau asigurări că vor lucra pentru a spori rezistența de a răspunde mai bine provocărilor la securitatea regională și cea europeană. ”Tentativele Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și Europa în ansamblu. Suntem gata să explorăm împreună cu UE modalitățile de a realiza reglementarea pașnică a conflictelor și de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul și angajamentul sporit al UE”, conchid președinții R.Moldova, Georgiei și Ucrainei.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarația comună semnată de președinții R.Moldova, Georgiei și Ucrainei, la Batumi