Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Defilarea trupelor românești din Afganistan. Iohannis: ”Misiunea voastră va rămâne în istorie”

defilare.jpg

Președintele Klaus Iohannis la defilarea de la Arcul de Triumf a trupelor românești din Afganistan, București, 21 iulie 2021
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în Afganistan, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an au defilat miercuri pe sub Arcul de Triumf din capitală, în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, adjunctul seretarului general NATO Mircea Geoană, ministrul Apărării, ministrul de Interne și alte oficialități.

 

 

În cadrul ceremoniei președintele a decorat drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.

Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial. Participarea la această amplă operație militară a reprezentat și o poziționare strategică importantă a României, țara noastră așezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului și demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice.

Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă.

În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO”, a spus în discursul său șeful statului.

32000 de militari români

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, dintre care 27 și-au pierdut viața, iar 200 au fost răniți, potrivit hotnews.ro

România a participat, din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri delegătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de Al Doilea Război Mondial.

Cei 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

Ambuteiaj din cauza restricțiilor de circulație

Mai multe străzi și bulevarde din zona de Nord a Capitalei au avut traficul rutier aproape paralizat timp de mai multe ore, în urma restricțiilor de circulație impuse ca urmare a organizării la Arcul de Triumf a defilării militare

HotNews.ro precizează că a transmis către MApN o solicitare pentru a afla de ce defilarea de la Arcul de Triumf nu a fost organizată într-o zi de weekend, mai ales că ea nu depinde de o dată anume (precum, spre exemplu, este parada de 1 Decembrie, zi care oricum este sărbătoare legală și, implicit traficul rutier este mai mic).

Până miercuri la prânz, MApN nu transmisese niciun răspuns.