Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevărata miză a conflictului din coaliție pe tema desființării SIIJ. Ovidiu Voicu: UDMR va continua să fie frâna

adevarata_miza_conflict_coalitie_desfiintare_siij.jpg

Liderii coaliției nu au ajuns la un consens privind modalitatea de desființare a SIIJ (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre-arhivă)
Liderii coaliției nu au ajuns la un consens privind modalitatea de desființare a SIIJ (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre-arhivă)

Miza conflictului din coaliție dintre USR PLUS și UDMR o reprezintă reforma. Iată ce spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, după ce discuțiile privind desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților s-au blocat în alianța aflată la guvernare.

UDMR propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul Justiției vrea ca dosarele să ajungă la parchetele specializate, precum DNA.

Ultimele discuții din coaliție au eșuat, după ce Uniunea a respins o formulă de compromis propusă de Stelian Ion.

 

UDMR nu renunță la amendamentul privind SIIJ. Csoma Botond la RFI: Stelian Ion spune bazaconii de grădiniță

 

Daniel Fenechiu (PNL): Amendamentul UDMR la proiectul de desființare a SIIJ este binevenit

 

Ovidiu Voicu precizează că disputele din coaliție au la bază o miză importantă: ”Miza este reforma și nu doar reforma în justiție. Este vorba de o încercare mai profundă de reformă a statului, că vorbim de justiție, că vorbim de legile electorale, că vorbim de administrație, de funcționarea statului. USR foarte mult, PNL mai puțin, au venit la putere, au câștigat alegerile cu un mesaj reformist. Au făcut însă alianță cu un partid, UDMR, care este contrareformist, este partidul privilegiilor în acest moment UDMR, chiar mai mult decât PSD. Se pare că partidele mai reformiste și mai ales USR nu au reușit să negocieze în alianță un calendar de reformă agreat. Și atunci lucrurile, iată, sunt blocate, pentru că de fapt, de la instalarea Guvernului Cîțu, nu am avut nici un fel de reformă, nici măcar aceasta în justiție, care este cea mai presantă”.

 
Ovidiu Voicu, despre conflictul din coaliție privind desființarea SIIJ