Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În 19 ani, am pierdut 27 de militari în Afganistan. Pentru ce?

aramata.jpg

Sursa imaginii: 
Armata Romaniei/Facebook

România a marcat, miercuri, încheierea misiunii sale armate în Afganistan. Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate în acest stat din care forțele armate internaționale se retrag treptat. 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în operațiunile militare din Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi. Președintele Klaus Iohannis a transmis că România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la „îndeplinierea misiunii şi retragerea forţelor NATO”. Cât de „îndeplinite” au fost așadar țintele aliaților prezenți timp de două decenii în Afganistan și cât de importantă a fost pentu România participarea la această acțiune? A răspuns, la microfonul RFI, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota.

Iulian Fota: Pentru România această participare a fost esențială. Aș putea spune chiar vitală. În primul rând ea ne-a garantat deschiderea porții spre NATO. România, într-o perioadă destul de complicată pentru ea, când erau multe semne de întrebare legate de reformele sale interne, a convins Alianța Nord Atlantică că va fi un aliat de nădejde și că se poate pune baza în români, în primul rând prin această decizie politică a participării noastre alături de americani și de alți aliați în Afganistan. Dincolo de acest aspect, mai avem un aspect la fel de important. Pentru armata română Afganistan a fost o școală de pregătire în timp real în teren. A  fost un laborator pentru experimentarea de tactici, doctrine și proceduri noi. A fost un câmp de antrenament unde ne-am perfecționat interoperabilitatea alături de aliați, în primul rând alături de americani.

Reporter: Președintele Iohannis spunea că România și-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO. Cât de îndeplinite au fost țintele misiunii internaționale militare NATO în Afganistan, misiune la care a participat și România, în condițiile în care știm foarte bine că talibanii par să preia controlul în urma ofensivei militare pe care au declanșat-o, în contextul anunțului retragerii forțelor militare americane în special?

IF: Dezbaterea despre cât de de succes a fost această operațiune militară în Afganistan va continua mult timp de acum încolo. Eu unul, am spus și am și scris, că momentul extrem de important al lichidării lui Bin Laden a fost cel în care s-a pierdut ocazia retragerii din Afganistan. Deja de atunci era clară o serie întreagă de lucruri, inclusiv modul extrem de specific, de tradițional, de propriu în care Afganistanul ca țară și afganii ca societate vor continua să se manifeste. Aceste lucruri reduceau mult din eficiența eforturilor noastre. Din diferite considerente misiunea a continuat. Faptul că astăzi îi punem punct e foarte bine. Eu salut acest moment al retragerii occidentului din Afganistan. E clar că am fost prea optimiști. E clar că am îndrăznit prea mult dincolo de eliminarea pericolului Al-Qaeda. Să fie clar. Există succese legate de această participare în Afganistan. În primul rând, Al-Qaeda ca și pericol major pentru occident, a  fost într-o foarte mare măsură înlăturată, lichidată. Bin Ladena  fost prins. Chiar dacă pe ici, pe colo mai există celule care vor continua să acționeze, Al-Qaeda nu mai reprezintă un pericol atât de bine conturat, atât de masiv ca acum 10 -15 ani. În al doilea rând, societatea afgană a făcut totuși niște pași înainte. Sunt elemente de modernitate pe care societatea afgană le-a obținut în ultimii ani și datorită acestei prezențe militare. Iar aceste elemente de modernitate unii sunt suficient de optimiști să spună că vor rezista. Chiar dacă e adevărat că talibanii câștigă din terenul pierdut, rămâne să vedem dacă într-adevăr talibanii vor fi capabili să înfrângă forțele afgane.

Rep: Acesta ar fi un rezultat dezastruos pentru ultimele două decenii de eforturi internaționale în zonă. Credeți că lucrurile par să evolueze către un război civil acolo, către un conflict militar de durată?

IF: Acolo avem un conflict civil de mult timp. Afganistan a avut dintotdeauna o societate fracturată și disputată de diferite grupări etnice mai mult sau mai puțin importante. Eu nu m-aș grăbi să vorbesc despre război civil. Chiar dacă Occidentul se repliază în momentul ăsta și părăsește Afganistan, rămâne în continuare o serie întreagă de țări precum Rusia, China, Iran, Pakistan, Turcia foarte interesate de evoluția de acolo. Cred că aceste țări vor căuta o cale astfel încât să țină sub control conflictul civil interminabil din Afganistan. Un război civil în Afganistan nu punem în pericol numai populația de acolo, dar și foarte multe țări din jur. E un ghem foarte complicat de interese, de îngrijorări, de temeri atunci când vine vorba de Afganistan. Cred că situația o fie complicată după retragere. Complicată era și înainte de retragere, doar că rolul jucat de occidentali va fi ușor, ușor preluat de alte state din zonă, precum China și Rusia, care nu au interesul să vadă fundamentalismul islamic dezvoltându-se, nu au nici interesul să vadă conflictul civil din Afganistan amplificându-se fiindcă riscă să polarizeze situația din propriile țări. Vezi Pakistan, vezi Turcia sau Iran.

Ascultă:

 
Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota, despre încheierea misiunii militare în Afganistan