Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: Sancțiuni pentru regimul de la Havana ca urmare a reprimării protestelor pașnice

ministru_cuba.png

Conturile din Statele Unite ale ministrului cubanez al apărării, Alvaro Lopez Miera, au fost înghețate
Image source: 
AFP via rfi.fr

Statele Unite au impus sancţiuni asupra ministrul cubanez al Apărării şi asupra unei unităţi de forţe speciale ale ministerului de interne, pentru reprimarea în forță a protestelor pașnice de la începutul acestei luni, transmite AFP. 

Mai exact, Trezoreria americană a anunțat că a înghețat conturile din Statele Unite ale ministrului apărării Alvaro Lopez Miera și ale Brigăzii Naționale Speciale (SNB) din cadrul Ministerului cubanez de interne.

„Și asta este doar începutul”, a anunţat Biden într-un comunicat de presă, în care condamnă „arestările în masă şi procesele-mascaradă” din Cuba. „Statele Unite vor continua să-i sancţioneze pe acei indivizi responsabili de oprimarea poporului cubanez”, mai spune Biden.

Sancţiunile marchează primul răspuns semnificativ al administraţiei americane la protestele de pe insulă şi vin după ce grupuri ale comunităţii cubaneze din SUA şi unii membri ai Congresului au criticat executivul american pentru că nu au arătat un sprijin mai serios pentru protestele anti-guvernamentale.

Viteza cu care guvernul american a adoptat sancţiunile semnalează că Biden nu va relaxa prea curând abordarea Statelor Unite faţă de Cuba, comentează AFP.

Bruno Rodriguez, ministrul cubanez de Externe, a catalogat sancţiunile americane drept „nefondate şi calomnioase”, îndemnând SUA să aplice aceleaşi măsuri şi propriei istorii de „reprimare sistematică şi brutalitate a poliţiei”.

Mii de cetăţeni cubanezi au protestat în urmă cu o săptămână împotriva crizei economice din Cuba, a modului în care guvernul de la Havana a acţionat în privinţa pandemiei şi a încălcării drepturilor civile şi politice. Sute de manifestanţi au fost arestaţi.