Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Prima ședință a Parlamentului va avea loc pe 26 iulie

parlament_poza.jpg

Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat, vineri, decretul de convocare a Parlamentului de legislatura a XI-ea. Astfel, luni, 26 iulie, va avea loc prima ședință a noului Legislativ. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților aleși în urma scrutinului din 11 iulie.

”Am semnat, acum câteva clipe, Decretul de convocare a Parlamentului Republicii Moldova de Legislatura a XI-ea. Prima ședință a noului Legislativ va avea loc luni, 26 iulie. Urmează alegerea organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului, și învestirea unui nou Guvern. Problemele sunt multe și complexe, nu avem timp de pierdut. Sper că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”, a anunțat Maia Sandu, președintele R.Moldova.Ședință va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. 

Să spunem că, Partidul Acțiune și Solidaritate va deține majoritatea în Legislativ, după ce a obținut cele mai multe mandate, în urma scrutinului din 11 iulie. PAS va forma, de unul singur, viitorul Executiv. Așadar, 63 de fotolii de deputat revin PAS. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va avea 32 de mandate, iar Partidul Șor – 6 mandate, din totalul de 101.  

În cadrul ședinței de constituire a Parlamentului, președintele Curții Constituționale va prezenta raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare și validarea mandatelor deputatilor. În termen de zece zile după constituirea legală a Legislativului, se constituie fracțiunile parlamentare. 

Potrivit prevederilor Constituției R.Moldova, Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. Mandatul Parlamentului se prelungeşte până la întrunirea legală a noii componenţe. În această perioadă nu poate fi modificată Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice. Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prima ședință a Parlamentului de la Chișinău