Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Dacă noi vom demonstra că nu furăm, va fi deja un progres uriaș în raport cu guvernările anterioare" - Oazu Nantoi, deputat PAS

oazu_nantoi_parasutist.jpg

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi este decamul de vârstă al grupului parlamentar PAS
Sursa imaginii: 
Veronique North Mincă

Luni 26 iulie se deschide noul Parlament al Republicii Moldova, în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, are o majoritate zdrobitoare. Cum va gestiona PAS această oportunitate dar și provocare? Decanul de vârstă al grupului parlamentar PAS explică. 

Reporter: PAS este primul partid din istoria Republicii Moldova care obține o majoritate absolută a votului popular (52,8% în scrutinul de 11 iulie 2021) și va dispune de 63 din cele 101 mandate în Parlament. 

Decanul de vârstă al grupului parlamentar este politologul Oazu Nantoi, 73 de ani, al treilea ca vârstă în Parlament după Eduard Smirnov (81 de ani, Partidul Socialiștilor) și Vladimir Voronin (80 de ani, Partidul Comuniștilor), el se află la al treilea mandat de deputat după cele din perioada 2009 - 2010 și 2019 - 2021.

Întrun interviu la RFI, Oazu Nantoi a explicat cum a reușit PAS să obțină această majoritate covârșitoare în Parlament.

Oazu Nantoi: În primul rând, o bună bucată de timp, e vorba de decenii, spectrul politic al Republicii Moldova a fost dominat de așa numitele partide de dreapta și de stânga. Cele de stânga exploatau trecutul sovietic, iar cele de dreapta exploatau nostalgia aflării Basarabiei în componența României.

Nici dreapta nici stânga nu aveau nimic în comun cu un proiect de țară și se specializau în dezbinarea societății în baza unor criterii moștenite din trecut: denumirea limbii, identitatea etnică, dragostea față de Putin, etc.

Însă, după multiplele scandaluri legate de furtul miliardului de dolari, compromiterea alianțelor pro-europene, în societate a început să se acumuleze un potențial protestatar împotriva clasei politice corupte, cinice și mincinoase și totodată pe măsură ce treceau anii, a început să se atenueze acel contrast care exista pe timpuri între așa zișii rusolingvi și cealaltă parte a societății.

În acest sens a apărut o generație de oameni care poate nu vorbesc fluent limba română, dar au vizitat în repetate rânduri Europa, România și nu-i mai sperii nici cu Unirea cu România sau cu NATO.

Reporter: Deci spuneți că acest vot din 11 iulie a fost mai degrabă unul pragmatic, un vot al unei Moldove care se uită către Europa și nu mai este prinsă tot timpul între România și Rusia?

Oazu Nantoi: Nu, aici nu este vorba de România și Rusia, este o manipulare prin nostalgii după trecut, fie sovietic fie românesc interbelic. Deci e vorba de un fel de Homo Sovieticus cu specific local.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi a fost ales deputat în februarie 2019 din partea Alianței Dreptate și Adevăr
Sursa imaginii: 
Mihai Mărcuță

În 2015 a apărut Platforma Civică Dreptate și Adevăr, iar acest protest împotriva clasei politice corupte și cinice a început să capete amploare – și alegerea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din 2020 și victoria PAS în alegerile parlamentare don 2021 reflectă această schimbare în societatea moldovenească.

Reporter: În alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, PAS a înregistrat cel mai ridicat vot popular din istoria Republicii Moldova, 52,8% obținând 63 de mandate din 101. Nu este cel mai ridicat număr de mandate, recordul fiind de 71 în 2001 al Partidului Comuniștilor. Este primul partid pro-european care obține o majoritate absolută în Parlament. Este un avantaj, dar nu cumva este și un dezavantaj în sensul că nu mai există scuze de acum încolo că nu se mai poate pune în practică programul electoral?

Oazu Nantoi: Situația politică din Republica Moldova este de așa natură că PAS nu avea cu cine să facă coaliție din partidele care aveau șansă să treacă pragul electoral. În parlament au ajuns grupul Șor cu care nu poți negocia nimic și grupul Voronin – Dodon care este o combinație între trădare națională și corupție.

Noi percepem această majoritate ca pe o șansă, iar în paralel eu încă mai sper că dacă noi vom reuși să realizăm ceea ce ne-am propus va avea loc și schimbarea clasei politice în Republica Moldova.

Atât Voronin, cât și Dodon, cât și Șor reprezintă acel clan mafiot care se identifică cu statul capturat, furtul miliardului și toată această mizerie care practic a provocat acest val de indignare transformat în votul pentru Maia Sandu și PAS.

Reporter: Dar nu credeți că veți întâmpina rezistență din partea acestor structuri atât politice cât și economie?

Oazu Nantoi: Absolut, deoarece  structurile de stat ale Republicii Moldova sunt dominate de corupție, incompetență și sabotaj în raport cu noua guvernare. Lupta va fi dificilă, în special ținând cont de faptul că Republica Moldova, declarând intenții pro-europene, a adoptat un șir de acte legislative potrivit cărora instituțiile noastre sunt independente, cum ar fi Procuratura Generală, unde procurorul general este ales pe șapte ani și nu-l poți atinge sub niciun aspect.

Asta nu înseamnă că eu am ceva împotriva actualului procuror general, dar noi știm că gruparea lui Dodon, după ce acesta a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, a avut grijă să infiltreze structurile de stat cu persoane, mimând concursuri și iată că acum aceste persoane, trecând prin concursuri fie și false, nu le poți atinge timp de cinci ani, în caz contrar persoane sesizează instanța de judecată și sunt imediat restabilite în funcție.

Dar acesta este prețul statului capturat la care am ajuns și nimeni nu promite soluții ușoare. Altceva este că, așa cum am spus în fața unor jurnaliști care tot îi dădeau zor cu atitudine sceptică față de capacitatea noastră de a acționa, dacă noi vom demonstra că nu furăm, asta va fi deja un progres uriaș în raport cu guvernările anterioare.

Reporter: Legat de această rezistență a structurilor pe care le moșteniți de la vechile regimuri, mai este și problema influenței Rusiei, care în niciun caz nu va abandona, nu va spune: PAS, un partid pro-european a câștigat alegerile, noi vom respecta acest lucru și ne vom retrage.

Oazu Nantoi: Eu cred că nu trebuie să exagerăm cu capacitatea Rusiei de a influența situația din Republica Moldova, care a devenit vulnerabilă în raport cu Rusia în primul rând deoarece existau astfel de politicieni ca Voronin și Dodon care singuri se duceau la Moscova și se ofereau în calitate de trădători, contra plată, firește.

Oazu Nantoi (primul din dreapta)
Oazu Nantoi (primul din dreapta) a fost activ în politica din Republica Moldova de peste trei decenii
Sursa imaginii: 
Oazu Nantoi Facebook

Mai este un aspect, geografic dacă doriți: nu avem o frontieră comună cu Rusia, Slavă Domnului, așa cum au Georgia și Ucraina și suntem protejați de factorul geografic al Ucrainei care din 2014 și-a schimbat poziția față de rolul Rusiei în acest așa zis conflict transnistrean.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim prudenți și realiști în procesul de consolidare a structurilor de stat și totodată să sporim rezistența în fața eventualelor provocări din exterior.

Reporter: La ce vă așteptați de la relația cu România în noile condiții politice?

Oazu Nantoi: Pragmatism și eficiență – colaborarea în domeniul economic, investiții, infrastructură, crearea spațiului mediatic comun, iar dacă noi vom face față angajamentelor să ne ajute, să facă lobby în structurile europene.

Reporter: Și poate mai puțin naționalism, chestiuni legate de limbă și etnie care au dominat ultimii 30 de ani?

Oazu Nantoi: Nu faptul că au dominat, societatea a evoluat pe altă traiectorie. Unde pretinsa criză identitară și denumirea limbii au decăzut din focarul opiniei publice cum au fost la începutul anilor ’90. Oamenii normali înțeleg, indiferent cât este de rafinată sau de stâlcită este limba română.

În cazul României timpurile romantice au trecut. După părerea mea, România trebuie să ajute Republica Moldova pentru ca implementarea acordului de asociere UE – Moldova să devină una ireversibilă și dinamică și atunci mai vedem.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi este parașutist amator și a efectuat peste 1800 de salturi
Sursa imaginii: 
Oazu Nantoi Facebook

P.S. Oazu Nantoi ne-a informat că a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de serviciul SMURD la Chișinău cu răni destul de serioase.  

 
Ascultați interviul cu Oazu NANTOI, realizat de Petru CLEJ