Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin laudă flota rusă, capabilă să distrugă "orice ţintă"

ap21206380894827.jpg

Președintele rus Vladimir Putin, în centru, urmat de amiralul Nikolai Yevmenov, comandantul-șef al marinei ruse. În dreapta spate, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu
Sursa imaginii: 
AP

"Suntem capabili să detectăm orice inamic sub apă, deasupra apei, în aer și, dacă este necesar, să lansăm o lovitură imprevizibilă împotriva acestuia", a spus Valdimir Putin de ziua marinei, la Sankt Petersburg. Declarația președintelui rus vine după un incident petrecut în Marea Neagră, în iunie, când Rusia a anunțat că a tras focuri de avertizare pentru a alunga din apele Crimeei o navă de război britanică.

Preşedintele Vladimir Putin a asigurat, duminică, cu ocazia unei parade navale la care a asistat la Sankt-Petersburg, că flota rusă este capabilă să depisteze şi să distrugă "orice ţintă", potrivit AFP.

"În prezent, flota rusă are tot ce îi trebuie pentru a apăra infailibil ţara şi interesele noastre naţionale. Suntem capabili să depistăm orice ţintă inamică sub apă, la suprafaţă sau în aer şi de a da lovitura letală dacă este necesar", a afirmat Putin în discursul transmis de televiziune.

Potrivit lui Putin, Rusia şi-a câştigat locul între "principalele puteri maritime mondiale" dezvoltându-şi o "aviaţie navală eficientă cu rază scurtă şi lungă de acţiune, sisteme de apărarea fiabile şi arme hipersonice ultimul tip, care nu au echivalent în lume şi continuă să fie îmbunătăţite constant şi cu succes".

Acest discurs a fost rostit în marja marii parade anuale a flotei ruse pe râul Neva, la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al ţării.                 

Pe fondul tensiunilor puternice cu Occidentul, Vladimir Putin a lăudat în ultimii ani noile arme concepute de ţara sa, pe care le numeşte "invincibile".

Printre ele figurează racheta hipersonică de nouă generaţie Avangard, capabilă să atingă viteza Mach 27 şi să îşi schimbe cursul şi altitudinea, care a intrat în serviciul armatei ruse în decembrie 2019, sau racheta Zircon care zboară la Mach 7, testată cu succes în iulie.

Multe alte arme, cum ar fi racheta hipersonică Kinjal pentru forţele aeriene şi racheta cu propulsie nucleară Burevestnik, sunt în curs de dezvoltare.              

Sistemele de apărare antiaeriană ultimul tip S-500, prezentate drept "fără echivalent în lume", au fost testate cu succes pe 20 iulie.