Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, în Parlament:”Declar toleranță zero față de corupție”. Deputat PSRM: Ședința,”o farsă din banii publici”

sandu_parlament.jpg

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs, la ședința de constituire a Parlamentului
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Parlamentul de la Chișinău s-a convocat, luni, în prima sa ședință. Doar că a durat doar o oră, după care majoritatea parlamentară, formată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a anunțat o pauză până joi, atunci când vor fi alese organele de conducere ale noului Legislativ. La ședința de constituire, a fost prezentă și președinta R.Moldova, Maia Sandu care a ținut un discurs în fața aleșilor poporului.

Sandu a declarat toleranță zero față de corupție. ”A venit timpul unei adevărate revoluții în felul care este guvernată R.Moldova”. Pe de altă parte, socialiștii s-au arătat indignați că ședința Legislativului a fost întreruptă pentru câteva zile, meționând că este o farsă din bani publici, organizată de deputații PAS.  

”O spun cu toată responsabilitatea, de la această tribună și din prima zi de funcționare a noului Parlament: din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova împlinește în curând 30 de ani. După atâtea eșecuri, continuă șeful statului, ”măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toți oamenii, nu pentru găști care s-au folosit de încrederea cetățenilor ca să-și adune averi nemeritate și să-și subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”.

Totodată, președintele R.Moldova anunță că în următoarele zile va fi votat Guvernul. Iar acesta, împreună cu Parlamentul, ”trebuie să găsească soluții urgente pentru o mulțime de probleme, provocate de iresponsabilitatea și corupția guvernărilor precedente”.

După discursul ținut de Maia Sandu, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au părăsit sala de ședințe a Parlamentului, precizând că vor continua ședința în câteva zile.

Deputat PSRM: ”Ședința de constituire a Parlamentului, o farsă din banii publici”

Pe de altă parte, socialistul Vlad Bătrîncea a menționat că ședința de constituire a Parlamentului a fost ”o farsă din banii publici”. ”Nu înțelegem de ce fracțiunea care are peste 60 de deputați, astăzi, în loc să parcurgă activitățile de formare a organelor de conducere a Parlamentului și să treacă la activitate, a părăsit sala. Cu ce scop a avut loc această ședință, pentru un discurs? Ce trebuie să întreprindem noi dacă cei care au promis că vor munci, au spus că nu sunt pregătiți? Ce urmează să partajeze ei?  Ce instrucțiuni urmează să primească? Este o batjocură. Aceasta este o farsă din banii publici. Am auzit declarații și promisiuni, dar nu vedem soluții, nu vedem proiecte și inițiative concrete”, s-a arătat indignat deputatul socialist.

Să spunem că, la ședința de luni nu a fost prezent liderul PSRM, Igor Dodon și nici deputatul Ilan Șor, dat în urmărire internațională, în dosarul fraudei bancare.

În noul Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea. Este pentru prima dată când o formațiune de dreapta a obținut cele mai multe mandate în Parlament și poate forma Executivul, de una singură. PAS are 63 de fotolii de deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, 32, iar Partidul Șor – 6 mandate, din totalul de 101.  

În termen de zece zile după constituirea legală a Legislativului, sunt create fracțiunile parlamentare. Potrivit prevederilor Constituției R.Moldova, Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prima ședință a Parlamentului de la Chișinău