Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un grup de intelectuali români protestează împotriva omagierii profesorului Nicolae Paulescu

nicolae_paulescu.jpg

Profesorul Nicolae Paulescu a fost un important om de știință dar și un ideolog antisemit declarat
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Un grup de intelectuali români, printre care scriitorii Liviu Antonesei și Norman Manea, filozoful Andrei Cornea sau istoricul Mihai Demetriade, semnează o scrisoare deschisă adresată primului ministru și ministrului culturii, prin care protestează față de prezența unui reprezentant al guvernului la o manifestare organizată de Academia Română în onoarea profesorului Nicolae Paulescu, personalitate pe care semnatarii apelului o consideră ”autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc”.

Redăm mai jos textul integral al documentului:

 

Apel

Bucureşti, 26 iulie 2021

Domnului Prim –ministru, Florin-Vasile Cîţu

Domnului Ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu

Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat  în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.

Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici.

Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice.

A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc. Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de „jidani”), discurs cu influență  uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii.

Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că  nu avem de a face cu o „gafă” sau cu  o „greșeală regretabilă” ci  cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale.

Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală.

 

Cu deosebitǎ stimă,

Liviu Antonesei

Laszlo Alexandru

Péter Bányai

Horia Bozdoghinǎ

Maria Bucur

Michael Cernea

Iurii Chişinevski

Vera Cîmpeanu

Emanuel Copilaş

Andrei Cornea

Mihai Demetriade

Smaranda Enache

Alexandru Florian

Mihai Dinu Gheorghiu

Manole Iosiper

Werner Kremm

Elena-Irina Macovei

Norman Manea

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Cristian Pârvulescu

Florin Poenaru

Costi Rogozanu

Maria Roth

Liviu Rotman

Michael Shafir

Mariuca Stanciu

William Totok

Daniel Vighi

 

Reacția președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră nefondat protestul lansat de grupul de intelectuali, transmite edupedu.ro.

El reamintește că la evenimentul Academiei Române au fost invitați și au participat doi membri importanți ai comunității evreiești: Aurel Vainer, președinte onorific al Federației Comunităților Evreiești, și Irina Cajal Marin, subsecretar de stat și fiica lui Nicolae Cajal, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiești între 1994 si 2004 și fost academician.

Potrivit lui Ioan Aurel Pop, din relatările primite de la evenimentul la care el nu a participat din motive de sănătate, atât Aurel Vainer, cât și Irina Cajal au rostit cuvinte „extraordinar de elogioase” la adresa românului care, „pentru lumea științifică, a făcut o descoperire epocală acum 100 de ani”.