Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Bulai: Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO va duce la dezvoltarea zonei

Iulian Bulai Rosia Montana UNESCO.jpg

Situl minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Situl minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Conservarea patrimoniului minier roman de la Roșia Montană este mult mai importantă decât exploatarea prin metode controversate a aurului de acolo, declară la RFI vicepreședintele USR PLUS Iulian Bulai. Peisajul minier de la Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO și în lista patrimoniului în pericol.

Iulian Bulai afirmă în contextul includerii sitului minier de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO faptul că ”este mult mai importantă conservarea patrimoniului minier roman și galerii romane la Roșia Montană, decât exploatarea prin metode controversate a aurului de acolo (...). Este mult mai important patrimoniul dezvoltat și apărat corespunzător, care creează un venit corespunzător pentru comunitate, decât o investiție pe termen scurt, care creează un deșert”.

 

Roșia Montană admisă pe lista patrimoniului UNESCO. Compania Gabriel Resources reacționează

 

Toate deciziile referitoare la viitorul Roșia Montană țin de statul român. UNESCO doar certifică o valoare universală care există deja

 

Vicepreședintele USR PLUS spune că ”ar trebui să urmeze principiile de dezvoltare ale UNESCO, anume păstrarea elementelor care au făcut ca situl Roșia Montană să fie inclus pe lista UNESCO, anume galeriile romane de acolo și va duce la dezvoltarea zonei faptul că Roșia Montană va fi în toate manualele și toate materialele de promovare a siturilor UNESCO din întreaga lume. Deci este o expunere extraordinară și apoi mai deschide și fereastra unor oportunități de finanțare, care sunt deschise doar pentru siturile UNESCO”.

 
Iulian Bulai explică de ce este importantă includerea sitului minier de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO