Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dominic Fritz, primarul Timișoarei, trebuie să-și facă publică dovada domiciliului. Există hotărâre de CL

dominic_fritz.png

Primarul Timișoara, Dominic Fritz, în plenul de CL în care consilierii au decis să fie obligat să-și publice diplomele de studii și dovada domiciliului
Sursa imaginii: 
Otilia Ghițescu / RFI

Primarul Dominic Fritz, viceprimarii și consilierii locali trebuie să-și publice diplomele de studii și să facă dovada că au domiciliul în Timișoara. Două proiecte pe această temă au trecut de consiliul local, cu voturile adunate ale PSD, PNL și Pro România. Domiciliul lui Dominic Fritz este o temă mai veche de discuție la Timișoara.

În luna martie, la Timișoara, consilierul local Marius Craina, de la Pro România,  a inițiat două proiecte de hotărâre pentru „transparentizarea” administrației locale. Cele două propuneri spun că persoanele din conducerea primăriei sunt obligate să-și publice diplomele de studii, respectiv că  primarul, consilierii locali și viceprimarii să posteze pe site-ul primăriei câte o fotocopie a unui act de identitate pe care să se vadă numai localitatea de domiciliu. Evident, cu protejarea datelor cu caracter personal.

Discuția legată de domiciliul primarului Dominic Fritz datează încă din perioada de dinainate alegerilor din toamna trecută. Victoria sa categorică în fața lui Nicolae Robu a și fost contestată, de altfel, exact din același motiv, de trei persoane apropiate de fostul edil-șef. Instanța nu le-a dat dreptate, dar, în ultimele săptămâni, tema a revenit puternic în discursul lui Nicolae Robu.

Proiectele au apărut pe site-ul PMT abia la începutul lunii iulie și au intrat pe ordinea de zi a ultimului plen. Aleșii USR – PLUS, colegi de partid cu primarul Dominic Fritz, au respins aceste propuneri, despre care au spus că nu respectă legea și, în plus, vin din partea unui partid care are în frunte un plagiator. 

„Nu există o obligativitate legală de publicare a diplomelor. Mai mult, nu există nici obligativitatea de a avea unele diplome. Nu că primarul și viceprimarii noștri nu ar avea diplome de studii superioare, dar, mă iertați, mi se pare ridicol că aceste proiect de HCL este inițiat tocmai din partea unui consilier al partidului domnului Ponta, când se știe că dumnealui e doctor în plagiat”, a explicat consilierul local Rodica Militaru.

Discuțiile au continuat timp de câteva zeci de minute, iar secretarul primăriei i-a avertizat pe consilieri că proiectele nu au aviz juridic și nici nu vor primi, chiar dacă vor trece de plen. Din punctul de vedere al acestuia, „toate prevederile legale existente sunt îndestulătoare în prezent”.

Inițiatorul proiectelor, medicul Marius Craina, susține că propunerile sale nu au nicio legătură cu fostul primar, ci doar cu transparența primăriei și cu interesul cetățeanului care vrea să afle cine decide pentru el. „Se referă doar la o atitudine pe care PMT ar trebui s-o arate față de restul țării, să arătăm că și în multe alte dăți că Banatul este fruntea și tocmai pentru discuțiile dumneavoastră au dus într-o serie de direcții privind falsitatea unor anumite acte, diplome, etc, cred că ar fi extraordinar de bine ca orice cetățean, în momentul în care dorește să afle câteva date despre consilierii locale, să aibă acces direct și necondiționat la aceste informații”, spune Craina.

Proiectele au trecut cu 14 voturi pentru și 12 împotrivă. Singurii care au votat împotrivă au fost cei de la USR PLUS, ai căror reprezentanți au spus, în plen, că nu e vorba decât despre o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva primarului Timișoarei.

Rezultatul votului l-a enervat pe Dominic Fritz. De obicei calm și cu măsură la vorbă, edilul șef a ridicat tonul la consilierii locali. El are și o explicație asupra motivelor pentru aceste proiecte au ajuns pe ordinea de zi a plenului și au consumat timpului aleșilor locali. 

„Dacă mai există o îndoială de ce a pierdut fostul coleg prof. dr. Honoris Causa Robu și PNL alegerile, ăsta este răspunsul. Aici vă investiți energia politică, în aceste jocuri. Nu sunt mai mult decât jocuri. Nu există niciun singur cetățean al Timișoarei care ar fi venit la mine și care ar fi spus «Vai, dom’ primar, vreau să vă văd diploma, vai, dom’ primar, vreau să vă văd buletinul». Cetățenii vin la noi cu probleme, cu așteptări, cu ambiții pentru acest oraș. Este vorba despre un război politic penibil, al unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere”, a spus Fritz.

În CL Timișoara, cel puțin în teorie, USR PLUS și PNL sunt în alianță. Primii au 13 din cei 27 consilieri locali, astfel că le lipsește unul, pentru a putea face majoritate simplă. Este prima dată de la instalarea noului consiliu locali când liberalii votează cot la cot cu PSD și Pro România. Situația a fost sesizată și de Dominic Fritz, care și-a încheiat discursul cu o ironie. „Dar și eu vreau să adaug felicitările mele, să văd grupul PNL votând în unanimitate împreună cu PSD și Pro România. Mă bucur că v-ați regăsit din nou prietenia”, conchide primarul Timișoarei.

Cele două hotărâri vor pleca spre Prefectura Timiș fără avize de legalitate. Tot prefectura are în lucru, în această perioadă, o sesizare a unui cetățean care solicită „să se constate încetarea de drept a mandatului, încă de la numire”, al primarul Dominic Fritz. Reclamantul își bazează sesizarea pe un articol din Codul administrativ, care se spune că încetarea mandatului de primar se produce la „schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială”. Serviciul Juridic al Instituției Prefectului trebuie să ofere un răspuns.