Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum vor vota partidele legea AUR anti-LGBT? Cristian Preda: Urmează un test interesant

Cristian Preda sfarsit Rusia autoritara.png

Cristian Preda crede că Vladimir Putin a pierdut deja războiul din Ucraina
Cristian Preda crede că Vladimir Putin a pierdut deja războiul din Ucraina
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Cum se vor poziționa partidele parlamentare în privința legii anti-LGBT anunțate recent de AUR? Formațiunea extremistă va depune un proiect similar celui din Ungaria lui Viktor Orban, criticat dur de Bruxelles. Documentul AUR va limita promovarea în rândul minorilor a homosexualității și a schimbării de sex.

Vicepreședintele USR PLUS Iulian Bulai a declarat deja miercuri la RFI că partidul său va vota împotriva legii anti-LGBT promovate de AUR.

Un parlamentar UDMR anunțase anterior că vrea să depună un propiect de lege similar celui din Ungaria.

Cum vor juca PSD și PNL? Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, spune la RFI că ”la PNL există o aripă foarte conservatoare, cu referințe religioase nenumărate și e interesantă și din punctul de vedere religios poziționarea PNL-ului, pentru că există o aripă care e foarte aproape de curentele neoprotestante și de evoluțiile neoprotestantismului politic. Să reamintim faptul că Orban Viktor este protestant într-o țară majoritar catolică și multe din pozițiile lui în chestiuni religioase nu fac altceva decât să consolideze o anumită orientare recentă a protestantismului politic la nivel european. Deci e de așteptat ca aripa protestantă din PNL să urmeze calea descrisă de Orban Viktor. Nu putem să ghicim dacă restul PNL-ului, mai puțin sensibil la valorile protestantismului politic, se va alătura acestei opțiuni sau va rămâne pe o poziție de abținere sau pur și simplu unii care sunt mai apropiați de valorile laicității se vor opune”.

 

Iulian Bulai (USR PLUS): Proiectul anti-LGBT anunțat de AUR, o aberație, vom vota împotrivă

 

Legea homofobă din Ungaria, propusă și în România de UDMR? Asociația Accept: Sunt declarații populiste ale unui lider politic mărunt

 

Cristian Preda crede că ”la PSD, în Parlamentul European, deputații acestui partid au votat în favoarea unei viziuni deschise, tolerante către minorități, inclusiv sexuale, în timp ce în România au adoptat mai degrabă poziții conservatoare. E de văzut dacă aici va juca mai mult dorința de opoziție în raport cu Guvernul de la Budapesta sau va îmbrățișa o poziție mai apropiată de cea exprimată în PE. Este un test interesant care urmează”.

 
Cristian Preda, despre proiectul de lege anti-LGBT anunțat de AUR