Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un mit: Nu, UE nu susține hypermarketurile în detrimentul agricultorilor. Problema e în România

supermarket-2158692_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

După cum v-am informat încă din jurnalele noastre de ieri, un număr de 12 state europene printre care și România au fost atenționate de Uniunea Europeană că nu au transpus în legislațiile naționale reglementări europene ce interzic practici comerciale neloiale în sectorul agroalimentar. Este o primă etapă înainte să fie sesizată Curtea de Justiţie a UE.

Vorbim despre o directivă adoptată în aprilie 2019, pentru protejarea agricultorilor şi a IMM-urilor din sectorul agroalimentar în faţa practicilor supermarketurilor.

De exemplu, statele trebuie să interzică efectuarea cu întârziere a unor plăţi sau anularea de ultim moment a unor comenzi în cazul produselor perisabile. Trebuie interzisă, de asemenea, modificarea unilaterală ori retroactivă a contractelor ori nerespectarea obligaţiei de a rambursa produsele nevândute.

Directiva permite agricultorilor şi IMM-urilor, ca şi organizaţiilor ce îi reprezintă, să dea în judecată hypermarketurile atunci când recurg la practici neloiale, iar statele membre trebuie să creeze autorităţi naţionale pentru a trata astfel de plângeri.

Câteva observații sunt necesare.

Mai întâi de toate, că primele consultări pentru legea privind transpunerea directivei 633/2019, au avut loc la Ministerul Agriculturii în primăvara lui 2020, deci la un an după apariția actului normativ european.

Acum, proiectul se află în dezbatere la Camera Deputaților (decizională) și există numeroase detalii tehnice în suspensie, cum ar fi termenele de plată – mai précis, dacă să fie mai scurte sau să se meargă până la maximul vizat de directive europeană.

Alte prevederi care suscită discuții, adoptate deja de Senat, se referă la diferențierea prețurilor în cazul aceluiași tip de produse sau alte detalii contractuale în relația furnizor-client.

Fără a intra în detalii, se pare să parlamentarii și-au dorit a fi chiar mai creativi decât legislatorii europeni. Dar cert este că, la doi ani de la apariția directivei, România tot nu a transpus-o în legislație.

Și aici intervine un aspect politic

Să recapitulăm: directiva europeană este menită să apere producătorii autohtoni și IMM-urile în fața unor practice neloiale din partea marilor rețele comerciale.

Dar... cum? Nu este Uniunea Europeană aceea care susține marii comercianți și îi sufocă pe producătorii locali, distrugând astfel tradițiile ancestrale ale satului românesc? Asta aflăm în fiecare zi din gurile populiștilor și extremiștilor. Ei bine... nu.

Legislația europeană este concepută tocmai în apărarea producătorilor locali dar se pare că diavolul se ascunde exact în detaliile tehnice ale discuțiilor din Parlamentul național.

I-ați auzit pe acești populiști să ceară urgentarea dezbaterilor, să vină cu soluții pentru depășirea blocajelor, astfel încât legea să fie adoptată mai repede și odată cu aceasta, producătorul local, căruia ei îi plâng de milă, să fie cu adevărat apărat?

Deosebit de activi în alte ocazii, de data aceasta nu prea s-au făcut auziți.

Iar morala poveștii este că nu întotdeauna dreptatea și buna-credință se află de partea celor care strigă mai tare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 29 iulie 2021