Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul PAS, Igor Grosu, ales președinte al Parlamentului.”Încrederea oamenilor poate fi recâștigată”

21005481_big1627561224.jpg

Igor Grosu, noul președinte al Parlamentului de la Chișinău
Sursa imaginii: 
Moldpres.md

La Chișinău, liderul Partidului Acțiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, a fost ales, joi, președinte al Parlamentului de legislatura a XI-a. 64 de deputați din cei 101 au participat la votul secret. Deputații comuniști și socialiști nu au venit cu nicio candidatură. Nu au participat nici la vot. Tot joi, Legislativul și-a ales cei doi vicepreședinți. Au fost create și fracțiunile parlamentare. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a anunțat că vineri va avea primele consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier.

Igor Grosu, ales astăzi președinte al Legislativului, a fost singurul care și-a depus candidatura. ”Vreau să fiu un Președinte care pune Parlamentul în slujba oamenilor și îl transformă într-o fabrică de reforme, de legi și decizii bune. Încrederea oamenilor în instituția supremă a democrației poate fi recâștigată doar cu muncă și onestitate, iar rolul meu este de a mă asigura că, respectând Constituția și legile țării, vom lucra eficient pentru reformarea justiției și a funcționării instituțiilor, pentru mărirea pensiilor și salariilor, dezvoltarea infrastructurii și a comunităților locale, pentru susținerea mediului de afaceri, atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă bine plătite, pentru consolidarea parteneriatelor externe”, a declarat Igor Grosu, noul președinte al Legislativului de la Chișinău.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Igor Grosu a fost primul pe lista PAS. În Parlamentul anterior a fost președinte al fracțiunii PAS, vicepreședinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, autor sau coautor a peste 50 de proiecte de inițiative legislative.

Igor Grosu s-a născut la 30 noiembrie 1972 în satul Andrușul de Sus, raionul Cahul. Este căsătorit și are trei copii. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, licențiat în istorie. În perioada 15 august 2012 – 12 august 2015 a deținut funcția de viceministru al Educației. Din 15 mai 2016, este membru al partidului PAS, în 2019 fiind ales deputat pe lista blocului ACUM.

Deputații au ales astăzi și doi vicepreședinți ai Parlamentului. Este vorba despre deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi și despre deputatul din partea blocului Socialiștilor și Comuniștilor, Vlad Bătrîncea.

Tot joi, PAS a anunțat constituirea majorității parlamentare din 63 de deputați. Mihai Popșoi va fi liderul fracțiunii PAS în noul Legislativ.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, formată din 32 de deputați, va fi condusă de Zinaida Greceanîi, fostul președinte al Parlamentului. Deputatul Igor Dodon, prezent joi la ședință, nu a fost numit în nicio funcție legislativă. 

Iar fracțiunea Partidului Șor, cu șase deputați și este condusă de Ilan Șor, dat în căutare internațională în dosarul fraudei bancare. 

Potrivit prevederilor legale, după constituirea fracţiunilor, şeful statului poate demara consultările cu deputaţii în vederea identificării unui candidat la funcţia de prim-ministru. După desemnare, candidatul la funcţia de premier are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi crea echipa guvernamentală, programul de guvernare după care va merge în fața deputaților pentru a cere vot de încredere.