Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Problema României cu presa de limbă maghiară (și de ce UDMR ar trebui să dea explicații)

hunor_orban.png

Liderul UDMR Kelemen Hunor și premierul ungar Viktor Orban
Sursa imaginii: 
atlatszo.ro

Raportul publicat de Asociaţia „Atlatszo Erdely”, cu sediul în Cluj, despre finanțarea mediei de limbă maghiară din România, trebuie să ne dea serios de gândit.  Potrivit documentului, media de limbă maghiară din România a devenit un instrument al puterii lui Viktor Orban. Iar aceasta devine o problemă nu doar pentru comunitatea maghiară - privată de șansa unei adevărate dezbateri în mass media - ci și pentru România, în general.

După cum aflăm de pe pagina sa de internet, Asociația „Atlatszo Erdely” își propune să contribuie la construirea unei comunități maghiare din Transilvania transparentă, responsabilă și democratică. Pentru aceasta este indispensabil să avem o presă independentă, cu o atitudine critică față de putere, spune Asociația. Un act de curaj, în condițiile date.

Pe scurt: grație subvenționării masive din partea guvernului ungar, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a devenit principalul deținător al mediei de limbă maghiară din România, după un model existent deja în Ungaria. Acolo unde, la fel, aproape toate publicațiile și mediile audiovizuale au fost preluate de o fundație controlată de apropiați ai premierului Orban.

Subvențiile sunt masive, trustul de presă înregistrând unele dintre cele mai mari venituri din media românească în general, după cum arată raportul. În 2020, veniturile s-au ridicat la 3,6 milioane de euro, ceea ce situează organizația media pe locul opt la nivel național - și numai a zecea parte din încasări reprezintă publicitate.

Dar care e problema? – vor întreba mulți.

Problema este că media de limbă maghiară din România a devenit, aproape exclusiv portavocea guvernului lui Viktor Orban. Sau, în cel mai bun caz, nu poate publica materiale care n-ar conveni guvernului de la Budapesta.

Ungaria desfășoară de mai mulți ani programe de sprijin pentru comunitățile maghiare din afara țării – iar cea din România este cea mai importantă. Dar dacă micile întreprinderi, proiectele de dezvoltare locală, stadioanele sau echipele de fotbal nu pleacă din România - așa cum se spune - cu acestă organizație media este altceva.

Pentru că aici vorbim despre o influență politică într-un sens care lasă loc multor întrebări și deja pare să fie în contra intereselor României.

De exemplu, afirmația purtătoarei de cuvânt, Hegedűs Csilla, că UDMR sprijină ”în mod natural” ideea ca maghiarii din Transilvania cu dublă cetățenie să participe la referendumul organizat de Viktor Orban pe tema proiectului de lege anti-LGBT.

Sau inițiativa deputatului István Csomortányi, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și ales pe listele UDMR, privitoare la o lege anti-minorități sexuale, după modelul celei din Ungaria.

Coincidență, preocupări similare cu cele ale formațiunii AUR, deschis antieuropeană și care în recenta campanie electorală din Republica Moldova a făcut, intenționat sau nu, jocul Kremlinului. Și care a protestat față de sancțiunile europene la adresa Ungariei.

Dar dacă formațiunea AUR și-a vădit nu odată accentele antiminoritare, este greu de găsit un argument rațional pentru care tocmai reprezentantul unei minorități propune o lege anti-minoritară.

Nu trebuie să fii cine știe ce politician de anvergură ca să înțelegi că o lege îndreptată împotriva unei minorități, indiferent de tipul acesteia, va atrage după sine o alta, apoi o alta și așa mai departe.

De unde știm? Știm, pentru că aceste lucruri s-au mai întâmplat în Europa, începând cu anii 1930. Consecințele le cunoaștem.

Spre un conflict cu instituțiile europene?

Liderul AUR, George Simion, declara recent că se dorește a fi un Viktor Orban de România. Iar asta ar trebui să le dea fiori reci maghiarilor din România și ar fi un motiv suficient pentru o delimitare hotărâtă a UDMR față de orice proiect anti-minoritar, de oriunde ar veni acesta.

Dar cu o presă locală aproape total supusă lui Viktor Orban, e greu de spus în ce măsură UDMR este aici prizonier sau profitor. Ca de obicei, adevărul ar putea fi undeva pe la mijloc.

Problema nu privește doar comunitatea maghiară, ci România în ansamblul său. Cu astfel de atitudini politice, la care putem adăuga rezistența la desființarea Secției Speciale, cerută de instituțiile europene, UDMR pare să împingă România într-un conflict cu Uniunea Europeană.

Or, nu este deloc în interesul României să o ia pe urmele lui Viktor Orban – este cel mult interesul acestuia din urmă de a arăta că nu este singur într-un război pe care tot el l-a declanșat.

Ca parte a coaliției de guvernare, ca pilon al sistemului nostru democratic și ca o formațiune ce ar trebui să fie prima interesată într-o Românie liberală și tolerantă, UDMR ar trebui să vină cu o explicație convingătoare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 30 iulie 2021