Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Natalia Gavriliță, candidatul desemnat la funcția de premier

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat, cu puțin timp în urmă, decretul prin care a desemnat-o pe Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor, candidat la funcția de premier al R.Moldova. Anunțul vine după consultările, desfășurate vineri de șeful statului, cu fracțiunile parlamentare. Natalia Gavriliță anunță că la începutul săptămânii viitoare va face publică lista noilor miniștri.

 ”Azi am fost nominalizată de președintele Maia Sandu la funcția de prim-ministru. Sunt onorată și hotărâtă să împlinesc așteptările cetățenilor. La începutul săptămânii viitoare voi face publică lista de miniștri și sper, tot săptămâna viitoare să avem învestirea în Parlament. Urmează o perioadă de muncă, reorganizare a instituțiilor de stat și recuperare economică”, afirmă Natalia Gavriliță, după ce a fost desemnată candidat pentru funcția de premier.

Să spunem că, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a menționat că Natalia Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Șeful statului, Maia Sandu, a precizat că are toată încrederea că prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă, și că maximum în două săptămâni Republica Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne și un nou început pentru țară. „Oamenii așteaptă schimbări în bine și pentru aceasta este nevoie de acțiuni ferme și de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetățeanului”, a conchis președintele moldovean.

Președintele fracțiunii PAS în Parlament, Mihai Popșoi, a menționat că formațiunea, unanim, a nominalizat-o pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru al R.Moldova.”Are experiența necesară și posedă o expertiză în domeniul fiscal. Suntem convinși că în cel mai scurt timp va veni cu un guvern pe măsura așteptărilor cetățenilor”.

După consultările de astăzi, Partidul Șor a anunțat că va susține candidatura PAS. Iar, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au refuzat să meargă la Președinție să discute cu șeful statului pe marginea candidaturii pentru funcția de prim-ministru. Socialiștii s-au arătat indignați de faptul că Maia Sandu nu a dat curs invitației de a se prezenta la Parlament, pentru consultări. 

Natalia Gavriliță s-a născut la 21 septembrie 1977 în satul Mălăiești, din stânga Nistrului. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, în perioada 1995-2000, după care a mers la Harvard Kennedy School, SUA, unde și-a continuat studiile în perioada 2003-2005. A făcut drept internțional. Din 2017 și până în prezent este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. În perioada iunie 2019 - noiembrie 2019 este ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu. Iar în perioada iulie 2014-iulie 2015, Natalia Gavriliță a fost secretar de stat al Ministerului Educației, ministru pe atunci fiind Maia Sandu. Din iunie 2020 și până în prezent este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre nominalizarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier al R.Moldova