Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong: Huiduieli în timpul intonării imnului de stat al Chinei

hong_kong.png

Centru comercial din Hong Kong, 30 iulie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Poliţia din Hong Kong a anunţat vineri că va declanșa o anchetă, după ce mai mulți spectatori au huiduit în timpul intonării imnului Chinei şi au scandat sloganuri pro-Hong Kong în timp ce urmăreau o transmisiune în direct de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pe un ecran uriaş, la un centru comercial, transmite AFP.

Fostă colonie britanică, actuala ”regiune autonomă” a Chinei are un bilanţ bun la Jocurile Olimpice, cu o medalie de aur la floretă prin Edgar Cheung şi două medalii de argint la înot prin Siobhan Bernadette Haughey.

Această reuşită intervine în contextul complicat din acest teritoriu, a cărui administrație a fost preluată cu mână forte de regimul de la Beijing, la doi ani de la marile mișcări populare de protest anticomuniste.

Luni, sute de fani s-au adunat la un centru comercial din Hong Kong pentru a urmări împreună prestaţia lui Edgard Cheung în finala de la floretă. La ceremonia de acordare a medaliilor, mai muţi fani au fluierat la intonarea imnului Chinei, apoi au scandat "Noi suntem Hong Kong", scenă transmisă în direct de televiziunile locale.

Autorităţile locale au votat în 2020 o lege care penalizează orice ultraj la adresa imnului sau drapelului chinez.

Poliţia a confirmat vineri că va face o anchetă pentru a stabili dacă spectatorii de la centrul comercial au încălcat legea.