Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tokyo2020: Tentativă de expulzare forțată a unei atlete din Belarus, blocată de Poliția niponă

belarus.png

Atleta Kristina Timonovskaia din Belarus în timpul unei probe de alergare la JO de la Tokyo, 30 iulie 2021
Sursa imaginii: 
AP via France24

Atleta belarusă Kristina Timonovskaia, care a fost condusă forțat duminică la aeroportul din Tokyo de doi indivizi în civil, cel mai probabil ofițeri KGB, în vederea expulzării din țară la ordinul regimului Lukașenko, a intrat sub protecția Poliției nipone și se află în prezent ”în siguranță”, potrivit propriilor afirmații, citate de agențiile internaționale de presă.

Kristina Timonovskaia, participantă la JO Tokyo 2020, a criticat săptămâna trecută  vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

''De ce trebuie să plătim noi greşelile Federaţiei? (...) Nu este normal. Nu aş fi reacţionat niciodată atât de dur, dacă mi s-ar fi explicat în prealabil întreaga situaţie şi aş fi fost întrebată dacă sunt capabilă să alerg pe 400 de metri. Dar s-a decis să se facă totul pe la spatele meu'', a scris sportiva pe contul său de Instagram.

Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la ''decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice'', declaraţie calificată imediat ca ''minciună'' de către sportivă.

''Cer ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic, sunt sub presiune şi se încearcă scoaterea mea din ţară fără acordul meu. Cer intervenţia CIO'', a spus tânăra de 24 de ani într-un videoclip pe contul său de Instagram.

''CIO a văzut articolele care au apărut în mass-media, studiază situaţia şi a cerut explicaţii Comitetul Olimpic din Belarus'', a declarat, în replică, un purtător de cuvânt al CIO pentru AFP.

Potrivit Fundaţiei pentru Solidaritate Sportivă din Belarus, Kristina Timonovskaia se afla duminică seara pe Aeroportul Haneda din Tokyo, la Terminalul 3.

"Sportiva belarusă este evacuată cu forţa din Tokyo", informa Fundaţia, precizând că a solicitat intervenţia poliţiei japoneze pentru a preveni această expulzare. Ulterior, Fundaţia a menţionat că tânăra a fost plasată sub protecţia poliţiei şi că un reprezentant al Ministerului japonez al afacerilor externe urma să mergă la aeroport pentru a o întâlni şi a lămuri situaţia.

Atleta intenţionează să ceară azil politic la ambasada Austriei din Tokyo, potrivit surselor citate.