Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Ștefănuță, eurodeputat USR PLUS: Trebuie să ne gândim la un model economic al viitorului

Nicu Stefanuta model economic viitor.jpg

Nicu Ștefănuță, despre fenomenele meteo extreme din această perioadă: E doar începutul (Sursa foto: Facebook/Nicu Ștefănuță)
Nicu Ștefănuță, despre fenomenele meteo extreme din această perioadă: E doar începutul (Sursa foto: Facebook/Nicu Ștefănuță)

Fenomenele meteo extreme din această perioadă reprezintă doar începutul, declară la RFI eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță. El apreciază că e nevoie de un nou model economic, adaptat schimbărilor climatice.

România se sufocă de două săptămâni din cauza caniculei, cu temperaturi de până la 40-41 de grade la umbră, Grecia, Turcia și Italia se confruntă cu unele dintre cele mai violente incendii de vegetație din ultimii ani, după ce acum câteva săptămâni, țări ca Germania, Franța și Belgia au fost devastate de inundații catastrofale, soldate cu morți și răniți.

Nicu Ștefănuță spune că acesta este doar începutul: ”Pentru mine, ăsta este doar începutul. Oamenii de știință ne avertizează de foarte mult timp că o încălzire globală cu peste 2 grade Celsius are efecte ireversibile. Am văzut zilele acestea că deja suntem la 1,2 grade față de nivelul preindustrial, iar aceste efecte catastrofale încep să se vadă”.

 

Climatologul Roxana Bojariu, despre caniculă și furtuni: Noua normalitate climatică

 

Caniculă în România. Acoperișuri vopsite în alb și fântâni arteziene în orașe, soluții la insulele de căldură urbană

 

Eurodeputatul USR PLUS consideră că e nevoie de un nou model economic: ”Noi trebuie să luăm și niște măsuri care necesită investiții și există bani din PNRR, care este în continuare în discuții, dar și din programele operaționale care se vor deschide anul acesta. Mă refer de exemplu la măsuri de adaptare, cum ar fi crearea de spații verzi, acoperișuri verzi, renovarea locuințelor, așa încât să nu mai emită multă căldură în atmosferă. Noi am pierdut foarte multe suprafețe verzi care ofereau oamenilor confort (...). Trebuie să ne gândim la un model economic al viitorului”.

Ambițiile climatice ale Uniunii Europene prevăd între altele reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050. Există de asemenea o serie de ținte intermediare, cum ar fi interzicerea vânzării de mașini pe carburant clasic, până în 2035.

 
Nicu Ștefănuță, despre fenomenele meteo extreme