Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul economiei continuă desființarea ”sinecurilor” de la companiile de stat

Claudiu Nasui USR inflatie ANAF.jpg

Claudiu Năsui se așteaptă la o creștere a inflației
Claudiu Năsui se așteaptă la o creștere a inflației
Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat marți că i-a destituit din funcții pe administratorii speciali care ar fi trebuit să pregătească privatizarea Uzinei Mecanice Cugir, Fabricii de Arme Cugir şi Uzinei Automecanice Moreni. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Năsui precizează că aceştia aveau salarii între 10.000 şi 16.000 de lei, deşi " statul român nu a mai privatizat nimic de peste un deceniu", iar aceaste companii înregistrează pierderi.

"Eliberăm din funcţie alţi administratori «speciali». De data aceasta este vorba de administratorii «speciali» a 3 companii de stat: Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Automecanica Moreni. Salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei şi 16.142 lei pe lună", transmite ministrul.

"Cât de bine au fost administrate aceste companii? Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 8 şi 7 milioane de lei) şi are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active. Celelalte două sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaţionale care s-au înrăutăţit anul trecut faţă de 2019. Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor", explicăministrul.

Potrivit lui Năsui, aceşti administratori speciali "nu făceau absolut nimic".

"Conform legii, ei ar fi trebuit să pregătească aceste companii pentru privatizare. În realitate, statul român nu a mai privatizat nimic de peste un deceniu. Toate sunt «ale noastre», adică căpuşate în continuu de mafii de partid. Fac pierderi. Acumulează datorii. După care şterg datoriile şi o iau de la capăt. Acum este momentul să oprim jaful din banii contribuabilului", adaugă Claudiu Năsui.

Săptămâna trecută, Năsui anunţa desființarea altor cinci astfel de "sinecuri".