Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Natalia Gavriliță și-a prezentat echipa guvernamentală

poza_guvernul_gavrilita.jpg

Premierul desemnat și-a prezentat echipa guvernamentală
Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

Candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavriliță, și-a prezentat, marți, echipa guvernamentală. Gavriliță a depus la secretariatul Parlamentului programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet. Deputații urmează să se convoace, joi, într-o ședință extraordinară, pentru a oferi vot de încredere noului Executiv.

Partidul Acțiune și Solidaritate a făcut publică lista membrilor noului Cabinet de Miniștri. Printre ei găsim și câțiva consilieri ai președintelui Maia Sandu, unii care au mai fost miniștri. Sunt și nume noi. De această dată, vor fi 13 ministere și nu 9 câte au fost până în prezent. Guvernul, dar și trei ministere vor fi conduse de femei.

Așadar, în viitorul Executiv vor fi: 

Viceprim-ministru pentru Reintegrare: Vladislav Kulminski
Viceprim-ministru pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu (fost ministru de Externe în Guvernul Sandu)
Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco (consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spânu
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi (fost șef al Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale)
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
Ministerul Educaţiei și Cercetării: Anatolie Topală (secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării)
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan
Ministerul Finanţelor: Dumitru Budianschi
Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco (deputat PAS)
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco (consiliera preşedintei Republicii Moldova în domeniul sănătății)
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătari

Să spunem că, Partidul Acțiune și Solidaritate, care a și propus-o pe Natalia Gavriliță pentru funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, formează de unul sigur viitorul Executiv. Pentru învestirea noului Cabinet de Miniștri este nevoie de 51 de voturi. Ori, fracțiuna PAS deține 63 de mandate în Legislativ.

Amintim că, la începutul acestui an, Gavriliță nu a fost votată de deputați pentru funcția de prim-ministru. Candidatul desemnat le-a cerut deputaților să nu-și dea votul pentru noul cabinet, întrucâ își dorește alegeri anticipate. Cele două tentative de învestire a Guvernului au eșuat, iar șeful statului a dizolvat Parlamentul și a anunțat data noului scrutin din 11 iulie.

Natalia Gavriliță, în vârstă de 44 de ani, este vicepreședinte PAS. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, în perioada 1995-2000, după care a mers la Harvard Kennedy School, SUA, în perioada 2003-2005. A făcut drept internațional. Din 2017 și până în prezent este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. În perioada iunie 2019 - noiembrie 2019 este ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu. În perioada 2014 – 2015, Natalia Gavriliță a fost secretar de stat al Ministerului Educației, ministru pe atunci fiind Maia Sandu, iar între anii 2015 – 2019,  a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare.

Potrivit portalului Anticorupție de la Chișinău, Natalia Gavriliță, pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale. În declarația de avere depusă la CEC a indicat un salariu de aproape 50.000 lire sterline de la Fondul Global de Inovații și în jur de 170.000 lei (8 mii euro) de la Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat și Parlamentul Republicii Moldova, iar 207 277 – de la Fundația Konrad Adenauer. La capitolul imobile, Gavriliță declară că deține în proprietate doar un apartament. Acesta are 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei.